'Bakan Nebati'ye irticalen konuşma yasağı getirildi'

'Bakan Nebati'ye irticalen konuşma yasağı getirildi'

HDP'li Garo Paylan, "Nebati’ye irticalen konuşma yasağı getirildi" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, tepki çeken konuşmaları nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye irticalen konuşma yasağı geldiğini ve Nebati'nin son dönemde prompterla konuştuğunu belirtti.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; HDP’li Paylan, resmi olarak “dalgalı kur rejiminde” olunmasına rağmen dövizin aynı düzeyde uzun süre sabit kalmasını Meclis gündemine taşıdı. ‘Sabit kur sistemine’ geçilip geçilmediğini, doların hangi mekanizmayla ‘sabit’ tutulmaya çalışıldığını, Merkez Bankası’nın rezervlerinin ekside olduğu süreçte ‘Sabit kur sisteminin” nasıl sürdürüleceğini Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sordu.

'MERKEZ BANKASI'NIN KUR HEDEFİ YOK'

HDP’li Paylan’ın soru önergesine yanıt veren Nebati, Türkiye’nin uzun yıllardan beri dalgalı döviz kuru rejimini uyguladığını, döviz kurlarının piyasadaki arz ve talep koşulları tarafından belirlendiğini söyledi, "Dalgalı kur rejiminde Merkez Bankasının açık veya örtülü biçimde takip ettiği herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır" dedi.

Nebati, "Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında, piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edebilmektedir" ifadelerini kullandı.

'NEBATİ PROMTERLA KONUŞMAYA BAŞLADI'

HDP’li Paylan’ın önergesinde yer alan bir diğer soru ise Nebati’nin Londra’da çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileriyle şubat ayında yaptığı toplantıda “döviz kurunun sabit kalacağı taahhüdü vermesine” ilişkin oldu.

"Londra’daki bankacılara döviz kurunun sabit kalacağı taahhüdü verebilmenizi sağlayan güvence neydi” sorusuna Bakan Nebati, "Londra ziyaretinde, Türkiye Ekonomi Modeli ve son dönem ekonomik gelişmeler çok sayıda yabancı fon yatırımcısı ile uluslararası banka üst düzey yöneticilerine anlatılmış ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur. Toplantılarda Türkiye'nin dinamik üretim kapasitesi, güçlü büyüme performansı, sağlıklı kamu maliyesi, sağlam bankacılık sektörü ve düşük borçluluğu ile gerek bölgesinde gerek küresel çapta ön plana çıkan, önemli potansiyel barındıran bir ülke olduğu vurgulanmıştır" yanıtını verdi.

Bakan Nebati’nin son dönemde yaptığı toplantılarda sarf ettiği sözler nedeniyle tepki çektiğini hatırlatan HDP’li Paylan, "Artık sayın Nebati de prompterla konuşmaya başladı. Hep yazılı olarak konuşuyor irticalen konuşmuyor. Yani Nebati’ye irticalen konuşma yasağı getirildi. Pek çok skandal açıklaması var ve bunları yapmamak için böyle bir yola gidildi" ifadelerini kullandı.