Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul'un ihale hazırlıkları devam ediyor

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul'un ihale hazırlıkları devam ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul'a ilişkin "Proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim" açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, getireceği ekolojik yıkım nedeniyle yurttaşların ve bilim insanlarının karşı çıkmasına rağmen AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hayalim" dediği Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen 71. Bölge Müdürleri Genel Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın büyüyen ve gelişen ticaret yolları perspektifinden bakıldığında Kanal İstanbul'un öneminin görüldüğünü söyledi.

Karaismailoğlu, "Yük giderek artmakta, dünya ticareti çok merkezli hal almaktadır. Bu durum karşısında ülkelerin yüklerini Karadeniz'e indirip boğazlardan güneye ve Orta Koridor'a aktarma çabalarını yakından takip ediyoruz. Karadeniz ve Hazar'daki enerji hareketliliği ve Karadeniz ile Ege kıyılarında yapılan liman yatırımları bizlere şunu gösteriyor; Orta Koridor'un ve Kuzey Güney Koridoru'nun kesişimindeki İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri olacak ve boğazlardan geçen yük miktarı her yıl artacaktır" dedi.

'İHALE YAKINDA BAŞLAYACAK'

Giderek artan boğaz geçişi talebinin, şehir içi deniz trafiğini imkansız hale getireceğini, gemi bekleme sürelerini uzatacağını ve en önemlisi çevre felaketlerine neden olabilecek kaza olasılıklarını artıracağını ileri süren Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul Boğazı keskin dönüşleri, dip akıntıları ve yoğun trafiği yüzünden yönetilmesi zor bir su yoludur. Bugün yaklaşık 14 saat olan bekleme süreleri, ileriki yıllarda 48 saatlere varacak. Bu da küresel ticaret akışını olumsuz yönde etkileyecek etkendir. Kanal İstanbul ise gemi geçişi için ideal bir su yolu olarak projelendirilmiştir. Etkin bir lojistik yönetimle gemiyi kumanda eden otonom kılavuz kaptan desteğiyle, akıllı seyrüsefer sistemleri kapsamında gemilerin yüzde 100 güvenli geçişi sağlanacak. Proje, Türkiye'nin vizyon projesi olduğu kadar dünya ölçeğinde bakıldığında da en büyük lojistik projelerinden biridir. Kanal İstanbul'un proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim."