Bakan iş cinayetleri ve gözaltılar için 'adli olaylar' dedi

Bakan iş cinayetleri ve gözaltılar için 'adli olaylar' dedi

3'üncü havalimanı inşaatının başladığı ilk günden beri yaşanan iş cinayetlerinin sayısının 30 olduğunu öne süren Bakan, konuyla ilgili "Bunlar adli olaylar" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü,  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) 2019 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 3'üncü hava limanı inşaatında ölen işçiler için 'adli vaka' dedi.

Turhan, havalimanı inşaatının başından bu yana yaşanan iş cinayeti sayısının 30 olduğunu söyledi.

'GÖZALTILAR ADLİ, YETKİMİZ YOK' SAVUNMASI

Turhan, "459 iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyla 350 bin kişiye bu konuda eğitim verilmiştir. İşçi şikayetleriyle ilgili gereken tüm uyarılar yapılmış, şantiye koşulları düzeltilmiş, taşeron firmalar uyarılarak, işçilerin alacaklarının tamamının ödenmesi sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Turhan, gözaltıların sorulması üzerine de bu konunun adli olduğunu, kendilerinin böyle bir yetkilerinin olmadığını söyledi.

İşçi Sağlı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi İstanbul Havalimanının inşa edilmeye başlandığı 2013 yılından bugüne kadar 38 işçinin ölümünü tespit edebildiklerini açıklamıştı. 

Havalimanı inşaatı işçileri, iş cinayetleri ve insanlık dışı koşullardaki çalışmaları protesto ettiği için gece yarısı gözaltına alınıp tutuklanmıştı.