Bakan Gül'den 'yeni anayasa' açıklaması: 'Hepimiz için heyecan verici'
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Erdoğan'ın dün akşam yaptığı açıklamada, "Cumhur İttifakı olarak bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz" sözlerinin üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir" dedi.
02-02-2021 08:58

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla anlayışa varmamız halinde yeni anayasa için harekete geçebiliriz" dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise Erdoğan'ın sözlerinin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Gül, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir. Hukuk reformumuzun temel hedeflerinden yeni, sivil, demokratik anayasayı hayata geçirmek, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacak" ifadelerini kullandı.
Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir. Hukuk reformumuzun temel hedeflerinden biri olan yeni, sivil ve demokratik bir anayasayı hayata geçirmek; geleceğimize, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır. https://t.co/Whs7mtbnbX
— Abdulhamit Gül (@abdulhamitgul) February 1, 2021
İLGİLİ HABERLER
Esnaf batmanın eşiğindeyken AKP kongrelerinde keyifler yerinde
AKP Hatay İl Kongresi'nde müzik eşliğinde dans eden partililerin sosyal mesafeyi hiçe sayan görüntüleri, akıllara esnafın halini getirdi.
25-02-2021 22:30

AKP kongrelerindeki kalabalıkla gündemden düşmezken, partinin Hatay İl Kongresi’nden gelen görüntüler tepki çekti. Görüntülerde müzik eşliğinde oynayan AKP’lilerin sosyal mesafeyi hiçe saydığı görüldü.
Şilan ve Anıl’ın tutukluluğuna yapılan itiraz hiçbir gerekçe sunulmadan reddedildi!
Boğaziçi eylemleri sebebiyle tutuklanan Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz hakkında avukatlarının yaptığı itiraz başvurusu reddedildi.
25-02-2021 22:17

İleri Haber
İstanbul Kadıköy’de Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu’ya karşı yapılan protestolarda gözaltına alınan ve tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta için avukatları, tutukluluğa itiraz etti. Mahkeme itirazı reddetti. Kararda itirazın reddine ilişkin herhangi bir gerekçe sunulmadı.
Hırsızlık suçundan adliyeye sevk edilen AKP'liler, milletvekilinin araya girmesi ile serbest bırakıldı!
İddiaya göre kum hırsızlığıyla suçlanan AKP’li meclis üyeleri Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun araya girmesiyle serbest bırakıldı.
25-02-2021 22:07

Antalya’da hırsızlık suçundan gözaltına alınan AKP’li meclis üyeleri, Nihat U. ve Tevfik T., çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kaş ilçesi Ova Mahallesi'ndeki piknik alanının girişinde bulunan orman arazisinden bir şirkete ait iş makineleriyle kum çıkartıp, sattığı iddia edilen Kaş Belediyesi’nin AKP'li meclis üyeleri Nihat U. ve Tevfik T.'ninde aralarında bulunduğu 6 kişi yakalanarak gözaltına alınmıştı.
ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDILAR
İddiaya göre Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun araya girmesiyle Jandarmadaki sorgularının ardından salı günü Kaş Adliyesi'ne sevk edilen 6 kişi ayrı ayrı çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşuyor
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşuyor
25-02-2021 19:44

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.
Koca'nın açıklamaları şöyle:
Bu mücadele yaşadığımız acıları ödediğimiz ve ödeyeceğimiz bedeli ortadan kaldırmıyor. Virüsün hayatımızdan çıkacağı güne dair umudu hep güçlü tuttuk. 83 milyon mücadelenin her boyutunda çok önemli tecrübeler edindik. Pek karşınıza çıkmayan Toplum Bilimleri Kurumu önemli stratejiler geliştirdiler.
Artık salgının sosyal etkileriyle mücadeleye odaklanacağız.
İlk doz aşıyla koruma başlamıyor 42 gün korunmak zorundayız. Aşının ilk dozunu yaptırmış olmak bizi rehavete değil tedbire sevk etmeli. Bazı illerimizde buna yönelik özel çalışmalarımız var.
Yerinde karar dönemiyle birlikte kurallara uyum konusunda güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri arttıracak Sayın içişleri bakanımız da kararlılıklarını ifade ettiler. Milletimizin sağlığını muhafaza edeceğiz.
Özellikle bu dönemde dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyeceğini bunn ücret kısmında ticari sır olarak kalması... Biz aşıyı bütün ülkelerin aldığı fiyattan en az fiyattan alan milletiz. Bu iddiamın arkasındayım. Bu karşılıklı ticari sır olması gereken bir durumdu. Bu aşı sadece Türkiye'ye satılmıyor.
Firma özetle diyor ki, buradaki amaç siz bizden teminatı istediğiniz için biz teminatı sağlayamamıştık. Bizi de temsil eden firmaya biz bedelsiz olarak verdik. Ama biz sizden ücretini olduğu gibi aldık. Bunu kim söylüyor? Üretici firma. Hani üretici firma bağışlamıştı Türkiye Cumhuriyeti'ne. Ayrıca bunun ilgili de kurumlar vergisi ayrıca yapılmış. Vergiyle ilgili ayrıca sorunu yok.
Israrla aracı var mıydı yok muydu? Biz devlet olarak Sinovac olarak bütün görüşmeleri yaptık. Bu firmanın 10 yıldan fazla süredir tek distribütör var. Firmanın yetkilisi de firma. Dolayısıyla biz bütün görüşmeyi Sinovac ile yaptık. Aracı kuruma fazla verilmemiştir. Türkiye olarak biz distribütörle de pazarlık yapabilirdik. Biz direkt olarak firmayla yaptık. Biz ekstra ücret vermedik. Biz pazarlığı Sinovac ile yaptık. Ben özellikle siyasi arenaya çekmek istemedim. Vatandaşımızın zihnini bulandırmak isteyenler var. Bu devletler özelinde korunması gereken, devamında aşının gelişini etkileyebilecek çabası içinde olmayalım. Eriştiğimiz kadar aşıya erişmek istiyoruz. Biz daha erken FAZ-3 çalışmasına başladığımız bu anlamda görüşmelerimizi sözleşmelerimizi yaptık. Peki bu aşının gelişini etkilemek için niye uğraşıyoruz. Devlet sırrını niye ortaya döküyoruz. Bana muhalefet lideri açıp sorabilirdi. Bu konuyla ilgili bana sorabilirdi. Yok mu böyle bir iletişim anlayışı?
Vatandaşımıza veremeyeceğimiz hiçbir konu yok. 1) Aşıyı ucuza alıyoruz 2) Bu aşıya erişim için her imkanı kullanıyoruz. Önümüzdeki aylar aşıya daha yoğun erişeceğimiz söyleyebilirim.
Önümüzdeki aylarda daha fazla aşıya ulaşacağımızı söyleyebilirim.
SORU-CEVAP
Karadeniz'deki vaka sayıları dikkat şekilde ortaya çıktı. 1 Marttan itibaren tam kapanma ya da şehirler arası kısıtlamalar olacak mı? Türkiye'ye özgün bir mutasyon söz konusu mu?
Özellikle Bilim Kurulumuzun gündeminde daha çok bölgelerin sayın cumhurbaşkanımızın söylediği şekliyle düşük orta yüksek çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiği, hangi kriterlerin esas alması gerektiği, illerde nasıl kısıtlama ya da açılım olabileceği konuştuk. Tam kapanmayı düşünmüyoruz. Vaka sayılarının giderek arttığını görüyoruz. Mutasyonun bazı illerde etkisini arttırdığını görüyoruz. (Özellikle doğu karadeniz) Daha çok İngiltere mutasyonu dediğimiz daha yaygın. Güney Afrika ile ilgili 49a yakın bir mutantın görüşldüğünü söyleyebilirim . Bize özgü bir mutantın olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. O nedenle tedbirler daha önemli olmaya başladı. Bu bulaşıcılığın maskesiz daha çok arttığını söyleyebiliriz.
BioNTech'le ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin oldu. Toplam 4.5 milyon olarak netleşti mart sonuna kadar. İlk 800 bin doz aşı da muhtemelen 10 gün içerisinde gelecek.
Kaç milyon doz aşımız var? 130 milyon dozluk aşının ne zaman gelmesi planlanıyor?
24 Kasımda biz Sinovacla sözleşme yaptık. Toplam devamında 50 milyon doz için yapıldığını söylemiştim 100 milyon doz için sözleşme yapıldı. Biontechle 4,5 milyon'dan 30 milyona kadar opsiyonel. Sputnik'le ilgili Türkiye'de toksikolojisi başladı. Onunla ilgili de ayrı bir hazırlığımız devrede. Rus aşısının Türkiye'de üretimiyle ilgili bir hazırlık. AStraZeneca'yla görüşmelerimiz de bugünlerde daha yoğun. Zannediyorum önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bir ön sözleşme imzalanabilir.
Bizim amacımız en geç bu Mayıs ayında aşılama sürecini tamamlamak. 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz. Şuan net kesin olan en geç Mayıs sonuna kadar. Bu 52,5 milyon kişinin aşılanması demek.
65 yaş üstünde esneme olacak mı?
42 gün sonra koruyuculuğu başlıyor. 65 yaş üstü olup 2 haftanın bitmediğini biliyoruz. Aşılama oranının yükseliğine bağlı olarak illerde buna bağlı esnetme yapılabilir. Aşılama oranı da parametrelerin arasında yer alacak.
Yerinde karar çalışmalarının ayrıntıları neler?
Bilim kurulumuz bu konuyu tartıştı. Bu konuda pazartesi günü ben kabineye sunmuş olacağım. Cumhurbaşkanlığımız başkanlığındaki kabine tartışır. Cumhurbaşkanımız prensip ederse kabul edilmiş olur. Esas önemli olan illerin vaka sayıları vaka test oranının yoğun bakım doluluk oranı gibi birtakım parametrelerle nasıl yapıldığı üzerinde tartışıldı. Düşük orta yüksek ve çok yüksek olduğunu her hafta iller bilmiş olacak. Her hafta hangi il hangi kararı aldığını bilmiş olacak.
Yüz yüze eğitim başlıyor. Pazartesi aşı bitmiş mi olacak?
Başlamış olacak. Köy okullarıyla başladık. Bu başlangıçla birlikte daha fazla yoğunlaşmış olacak. Aşının tedarikiyle ilgili bir durum.
Kaç gönüllü üzerinde denemeler yapıldı? Yerli aşımız yüzde kaç etkili?
200 kişinde düşünülüyor. 84 kişiye aşıları yapılmış oldu. 28 gün sonra 2.doz aşısı yapılmış olacak. Nisan sonuna faz-3 çalışmasına geçebileceğimizi düşünüyorum.
Parti kongreleri, maçların locaları gibi bu kalabalıklarla ilgili değerlendirmeniz nedir?
Salgında bulaşın yakın temasla birlikte daha da arttığını hep anlatır olduk. Vatandaş bu bulaşı biliyor. Vatandaşımıza kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını ifade etmiştik. Bu bilgilendirmede bir değişiklik yok. Bunun üzerine bir şey söylemem herhalde fazla olur. Özellikle kalabalık ortamdan kaçınmasını özellikle söylemek istiyorum. Hepimizin hassasiyetle üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Bu mücadelenin siyasi arenaya sokmamak konusunda kararlıyım. Bahsettiğiniz durum bildiğiniz gibi dün il sağlık müdürlüğümüz bir açıklamada bulundu. PCR testimiz hekimlerin sorumluluğunda. Özel bir durum sözkonusu değil. Hekim sorumluluğunda hekim talebiyle PCR testi yapılır. Kimse için özel bir durum söz konusu değil.
Barış Atay’a saldırı davasında yeni gelişme
TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay’a yapılan saldırı ile ilgili bir kişi hakkında daha iddianame kabul edildi.
25-02-2021 19:40

İleri Haber
İstanbul Kadıköy’de gece saatlerinde bir grup kişi tarafından saldırıya uğrayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay ile ilgili davada, saldırıyla bağlantılı İnan Ekmekçi isimli bir kişinin daha iddianamesi mahkeme tarafından kabul edildi.
Avukatların dosya içerisindeki HTS ve GPRS kayıtlarından yaptıkları araştırma ve incelemeler sonucunda olayla bağlantılı iki kişi daha tespit edilmiş, bir önceki duruşmada ise Osman Avşar isimli kişi hakkında iddianame düzenlenerek ana dosyayla birleştirilmişti.
Bugün saldırıyla bağlantılı 5’nci kişi olan İnan Ekmekçi hakkında düzenlenen iddianame de mahkemece kabul edildi. Sanıkların yargılanmasına Anadolu 46 asliye ceza mahkemesinde yarın saat 14.00'deki görülecek duruşmayla devam edilecek.
Kılıçdaroğlu’ndan fezleke açıklaması: ‘Deve inadına dayanan bir yönetim tarzı’
DP milletvekillerine yönelik Meclis’e gönderilen tezkereler hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, partisinin tavrı hakkında net bir fikir beyan etmezken, Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi.
25-02-2021 18:27

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, HDP'li vekillere yönelik fezlekelere ilişkin, Erdoğan'ın açıklamasını eleştirerek “Ya 'Eller kalkacak, inecek' dediğin adamlar bu milletin seçtiği milletvekilleri. Bu milletvekillerinin bir iradesi yok mu?" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aksaray ziyareti sırasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik Meclis’e gönderilen tezkerelere değinen Kılıçdaroğu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi.
‘YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK’
Kılıçdaroğlu, "Bugüne bakın, günümüze bakın, yargı bağımsızlığı var mı? Yargı bağımsızlığı yok. Erdoğan'ın talimatını savcılar derhal yerine getiriyor mu? Derhal yerine getiriyor. İstediği adamı hapse attırıyor mu? İstediği adamı hapse attırıyor" derken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu konuşma üslubuna bakın, 'Meclis'e gelecek eller kalkacak, inecek.' Ya 'Eller kalkacak, inecek' dediğin adamlar bu milletin seçtiği milletvekilleri. Bu milletvekillerinin bir iradesi yok mu? Bu milletvekilleri 'Ya şu dosyaya bir bakalım.' demeyecek mi? Erdoğan diyor ki 'Demeyeceksiniz. El kaldırıp, indireceksiniz.' Ne demek bu? 19 Mayıs hareketlerini yapacaksınız Meclis'te. Bu ülkeye yazıktır, bu millete yazıktır. Böyle bir yönetim tarzı olur mu? Bu yönetim tarzı akıldan uzak bir yönetim tarzıdır, inada dayanan, deve inadına dayanan bir yönetim tarzıdır. Tutturmuş bir inat gidiyor. Allah akıl, fikir versin. Başka bir şey demiyorum.”