Bakan 'ekonomi coştu' dedi, açlık sınırı 5 bin TL'yi geçti

Bakan 'ekonomi coştu' dedi, açlık sınırı 5 bin TL'yi geçti

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, "Coşmuş olan bir ekonomimiz" var dedikten sonra, Ekim ayının yoksulluk sınırının 5 bin TL'yi geçtiği açıklandı.

Türkiye'de gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt); ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 5.030,31 TL olarak açıklandı.

Vergi adaletsizliği nedeniyle azalan net asgari tekrar arttırılarak 1,404 TL olurken, tek kişinin geçim ücreti ise 1,927 TL olarak açıklandı.

Türk-İş'in yaptığı açıklama ise şu şekilde;

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması “insan onurunun gerektirdiği yaşama şartları” için gerekli harcama tutarını ortaya koymaktadır.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.544,31 TL,  

 Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt); ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.030,31 TL oldu.   

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.927,10 TL olarak gerçekleşti.

Sadece kendi geçimini sağlamak durumunda olan bekar bir işçinin yapması gereken harcama aylık harcama tutarı son bir yılda 189 TL artış gösterdi. Olması gereken net asgari ücret tutarı ile mevcut asgari ücret arasındaki fark ise 523 TL’ye ulaştı.