Bakan Dönmez: Nükleer enerjiyi 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım

Bakan Dönmez: Nükleer enerjiyi 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım

Bakan Fatih Dönmez, "Nükleer enerjiyi 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım" açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu'da yapımı devam eden nükleer santrale ilişkin açıklamalarda bulundu, "Nükleer enerjiyi 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım" dedi. 

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile yaptığı görüşmeyi köşesinde aktardı. Altaylı'nın aktardığına göre sık sık iş cinayetleri ve denetimsizlik ile gündeme gelen Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için konuşan Dönmez, en ge 2023'te ilk ünitenin devreye alınacağını söyledi. Bakan Dönmez, nükleer enerji için de "15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım" ifadesini kullandı.

DÖNMEZ'İN AÇIKLAMALARI

Altaylı'nın söz konusu yazısında yer alan "Kömür out, nükleer in mi?" başlıklı bölüm şu şekilde:

"Mesela Akkuyu’daki nükleer santraldeki gecikmeyi sordum. Bu yıl sonunda, en geç 2023’te Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin ilk ünitesinin devreye alınacağını söyledi. Sonra da 3 yıl içinde diğer ünitelerin devreye gireceğini belirtti.

“Arz fazlası olmayacak mı?” diye sordum. “Olmaz. Çünkü biz de bir yandan büyüyoruz. Talebimiz artıyor” dedi. Büyümesek bile en azından doğal gaz çevrim santrallerine bağımlılığımız azalacaktı.

“Bugünün piyasa koşullarında nükleerin fiyatı yüksek olmayacak mı?” dedim. “Haklısınız başlangıçta biraz yüksek ama buna 60 yıllık hatta 80 yıllık yatırım olarak bakmak lazım. İlk 15 yılda yüksek gibi görünen fiyat sonrasında o kadar hızlı düşüyor ki, kullanım ömründeki fiyat ortalaması çok çok düşük olacak. 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım” dedi. “Nükleerden vazgeçtiğini açıklayan ülkeler bile yeniden nükleere dönmeyi planlıyor çünkü karbon salınımının sonuçları ortada. Bunu kısmanın başka yolu da şimdilik görünmüyor” dedi. Bundan böyle gelişmiş ülkelerin kömürden kaçınacaklarını, mevcut kömür santralleri ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra yeni kömür santrali yapılmayacağını anlattı.

“Türkiye’de de kömürden vaz mı geçiyoruz” diye sordum. Tam olarak vazgeçilmese de ağırlığının azalacağını anladım. Oysa yakın zamana kadar kömüre yatırım konusunda oldukça hevesli görünen bir Bakanlık vardı. Şaşırdım."