Bakan Dönmez açıkladı: 3,8 milyon elektrik faturası ödenemedi, abonelerin elektriği kesildi

Bakan Dönmez açıkladı: 3,8 milyon elektrik faturası ödenemedi, abonelerin elektriği kesildi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un soru önergesini yanıtlandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında üretilen 362 milyon 369 bin 053 faturanın yüzde 1.04’ü ödenmediği için abonelerin elektriğinin kesildiğini açıkladı.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye’de borcunu ödemediği için elektriği kesilen abone sayısına, bunların abone gruplarına göre dağılımına, elektriği kesilen abonelerin toplam borcuna ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlandırması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Güzelmansur soru önergesini yanıtlandıran Dönmez, 2020 yılında üretilen 362 milyon 369 bin 053 faturanın yüzde 1.04’ü ödenmediği için abonelerin elektriğinin kesildiğini açıkladı.

Bakan Dönmez “2020 yılında üretilen 362 milyon 369 bin 053 faturanın yüzde 1.04’ü ödenmediği için abonelerin elektriğinin geçici olarak kesildiği” bilgisini verdi. Bu 2020 yılında 3 milyon 768 bin elektrik faturasının zamanında ödenemediği anlamına geliyor.

Güzelmansur, faturasını ödeyemediği için elektriği kesilenlerin sayısının abone gruplarına göre dağılımına ilişkin sorusuna da fatura sayısı üzerinden yani kaçamak cevap verildiğini belirtti. Söz konusu cevap şu şekilde:

“Geçici elektrik kesintilerinin tüketici bazında dağılımı şöyledir; 2020 yılında mesken abone grupları için üretilen elektrik faturalarının % 0,9’u, sanayi abone grupları için üretilen elektrik faturalarının % 4.8’i, ticarethane abone grupları için üretilen elektrik faturalarının % 1,8’i, tarımsal sulama abone grupları için üretilen elektrik faturalarının % 2.4’ü’dür.”

'DURUM İÇ AÇICI DEĞİL'

CHP’li Güzelmansur’un elektriği kesilen abonelerin toplam borcuna yönelik sorusu ise cevapsız bırakıldı.

Pandeminin artırdığı işsizlik ve yoksulluğa rağmen vatandaşın 2021 yılına elektrik zammıyla girdiğini hatırlatan Güzelmansur, “Kaçamak cevaplardan, verilmeyen cevaplardan durumun iç açıcı olmadığı belli. Gıdaya erişmekte zorlanan dar gelirli, elektrik faturasını da diğer faturalarını da ödeyemiyor. CHP’li belediyelerin askıda fatura uygulaması olmasaydı çok daha can sıkıcı rakamlardan konuşuyor olurduk. Ekonomide koltuk değişimleriyle oyalanmayı bir kenara bırakıp, çok daha ciddi ve yapısal reformlara odaklanmak gerekir” dedi.