Bakan Derya Yanık’a karşı suç duyurusunda bulunuldu

Bakan Derya Yanık’a karşı suç duyurusunda bulunuldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, 23 Nisan'da makamında konuk ettiği çocuğun gizlilik haklarını ihlal etmesinden dolayı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Yanık hakkında suç duyurusunda bulundu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, 23 Nisan'da makamında konuk ettiği çocuğun gizlilik haklarını ihlal etmesine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dernek, Bakan Yanık hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 136. maddesinde düzenlenen “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma” ve “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedi.

Sosyal medya hesaplarında suç duyurusunu paylaşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verdi;
 
"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan'da makamında konuk ettiği çocuğun gizlilik haklarını ihlal etmiştir. Bakan Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu devrederken yaptığı konuşması ile ..... isimli çocuğun kişisel verilerini kamuoyuyla paylaşmış, çocuğun gizlilik hakkını ihlal etmiştir. Bakanın işbu eylemleri nedeniyle Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına suç duyurusunda bulunma zaruretimiz doğmuştur. Şöyle ki bilindiği üzere, 'çocuğun yüksek yararının gözetilmesi' ve 'çocuğun güvende tutulması' ilkeleri, 1924 Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi, 1959 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi, 1963 Türk Çocuk Hakları Bildirisi ve 1989 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde koruma altına alınan haklardandır. Bu ilkeler Çocuk Koruma Kanununun da temelidir. Anayasa’mızın 41. maddesi devleti, her türlü istismar ve şiddete karşı çocukları koruyucu önlemleri almakla yükümlü tutmuştu. Dolayısıyla çocukların yüksek yararı korunması gereken en temel ilkedir. Çocuk Koruma Kanununun 3'mcü maddesine göre 'Korunma ihtiyacı olan çocuk bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuğu ifade eder.’

‘Çocuk Koruma Kanununa göre, çocuğun haklarının korunması amacıyla; çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde, yargılama ve kararların yerine getirilmesinde kimliğinin başkaları tarafından belirlenememesine yönelik önlemler alınması ilkeleri gözetilir.’

TOPLUM İLE PAYLAŞILMAZ
 
Çocuk Koruma Kanununa (ÇKK) göre korunma ihtiyacı olan çocuklar adına uygulanan bakım tedbirleri gereği çocukların bakılıp gözetildiği, hakkında verilen tedbir kararlarının yerine getirildiği resmî veya özel kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlarda, bakanlığa bağlı çocuk evlerinde korunma altında olan çocuklar kalırlar. Kurumlarda kalan çocukların özel yaşam alanları olup özel hayatının gizliliği, mahremiyeti dikkate alınarak çocukların nerelerde barındırıldığı toplum ile paylaşılmaz. Yani bu evlerin adresleri, evlerde hangi çocukların kaldığı bilgileri gizlidir. Bu çocuklar yukarıda bahsedildiği üzere korunma ihtiyacı olan çocuklardır. Suça sürüklenmiş, suç mağduru olmuş veya sokakta yaşamaması için hakkında bakım tedbiri alınmış çocuklardır. Kurumlarda barınan çocukların kişisel verilerin paylaşılmaması son derece önemlidir. Zira bu çocuklar bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk olabilirler.
 
ÇOCUĞUN YARARI GÖZETİLMELİ
 
Bu çocuklar hali hazırda örselenmiş, kırılgan, çoğunlukla mağdur durumdaki çocuklardır... Gizliliklerinin ihlal edilmesi kişisel haklarına saldırmak anlamına gelmektedir. Zira bu husus, Çocuk Destek Merkezleri Yönetmeliğinin 4.maddesinde şu şekilde güvence altına alınmıştır: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 /11 / 1989 tarihinde kabul edilen ve çocuk haklarını düzenleyen sözleşme çerçevesinde insan haysiyeti ve vakarına yaraşır şekilde yerine getirilmesi, özel hayatın gizliliğinin korunması, kişilik haklarının ihlal edilmemesi ve edilmesine izin verilmemesi, çocuk hakkında alınacak her türlü karar ve yapılacak işlemlerde çocuğun yararının gözetilmesi gerekmektedir.”