Bakan Albayrak’a IMF önergesi

Bakan Albayrak’a IMF önergesi

Hazine Bakanı Albayrak’a IMF ile gizli görüşmelere ilişkin Meclis’te soru önergesi verildi. Önergeyi veren CHP, "IMF’nin bu borca karşılık ülkemizde uygulanmasını öngördüğü ekonomik tedbirler nelerdir?” sorusunu sordu.

İleri Haber

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, IMF (International Monetary Fund-Uluslararası Para Fonu) ile gizli görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Ülkemize yatırım yapan yabancı yatırımcıların yatırımlarını tasfiye etmeye başladığını, cari açığın ülke tarihinde görülmemiş seviyelere ulaştığını ifade eden CHP’li Salıcı, “Türkiye dünya ülkeleri arasında en yüksek reel faiz veren ülkeler arasına girmiştir. Tüm bunlara Merkez Bankası’nın bağımsız yapısı üzerindeki baskıcı tutumlar da eklenince ülke ekonomisi günden güne kan kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.

Ekonomiden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in 24 Haziran’daki genel seçimler öncesi gittiği Londra’da IMF’ye başvurulması önerisi gittiği, IMF nezdinde Türkiye’yi izleme masası oluşturulduğu haberlerini hatırlatan Salıcı, “Geçtiğimiz günlerde Bakanlığınız personeli ile birlikte katıldığınız Arjantin’de gerçekleşen G-20 zirvesinde yaptığınız “küresel finansal sistemle koordineli yol alacağız” şeklindeki açıklama ile ulusal ve uluslararası medyada ülkemizin yeniden IMF masasına oturacağı haberleri birlikte değerlendirildiğinde, resmi olmasa da gizli bir şekilde IMF ile görüşmeler yapıldığı izlenimi kamuoyunca algılanmaktadır” dedi.

CHP’li vekil IMF ile herhangi bir temasın olup olmadığını sorarak Albayrak’a şu soruları yöneltti:

“1. Bakanlığınız ya da Türkiye Cumhuriyeti idari teşkilatı içerisindeki herhangi bir kurum tarafından IMF ile temasa geçilmiş midir?

2. IMF ile yapılan görüşmelerin kapsamı nedir?

3. Alınması öngörülen borç miktarı ne kadardır?

4. IMF’nin bu borca karşılık ülkemizde uygulanmasını öngördüğü ekonomik tedbirler nelerdir?

5. 2002’den bu yana AKP hükümetlerinin gururla ifade ettiği “Türkiye’yi IMF’ye muhtaç olmaktan kurtardık, IMF bizden borç isteyecek hale geldi” söylemleri ile mevcutta IMF ile yeniden masaya oturmanın konuşulduğu ortam dikkate alındığında, ekonomideki bu geri gidişte dış güçlerin rolünün olduğu söyleminin arkasına sığınmak yerine ne zaman bir yetkili çıkıp sorumluluğu üzerine alacak ve özeleştiri yapacaktır?”