Bakan açıkladı: 6399 ürüne haksız zam yapılmış!

Bakan açıkladı: 6399 ürüne haksız zam yapılmış!

Ticaret Bakanı Pekcan, şikayetler üzerine yaptıkları incelemelerde 6 bin 399 üründe haksız fiyat artışı tespit ettiklerini açıkladı. Bakan, söz konusu zammı yapan firmalara hemen ceza vermediklerini aktararak, bunu "İş dünyasından gelen biriyim, serbest piyasa ekonomisine inanıyorum" diyerek savundu.

Foto: Arşiv

AKP hükümetinin ABD ile rahip Brunson ile ilgili çıkardığı krizin ardından ABD Doları’nın Türk Lirası karşısında aşırı değer kazanması ve ekonominin uçuruma sürüklenmesi fiyatların artmasına neden olmuştu. Ancak maliyetleri artmamasına rağmen fiyatlarını yükselten firmaların bulunduğu şikayeti üzerine denetimler başlamıştı.

HAKSIZ ZAMLARLA İLGİLİ 48 BİN ŞİKAYET YAPILMIŞ

Pekcan, dün bakanlık binasında ekonomi muhabirleriyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. 

Bakan, ‘geçen dönemde fahiş fiyat artışlarının önlenmesi, kontrol altına alınması ve bunlara yönelik tedbirlerin uygulamaya konulması açısından’ 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Pekcan’ın verdiği bilgiye göre haksız zamlarla ilgili Alo 175 hattına 48 bin şikayet geldi.

BAKAN AÇIKLADI: 6399 ÜRÜNDE HAKSIZ ZAM YAPILDI

Şikayetlerin ardından 5 bin 743 firmanın 81 bin 666 ürünü denetlendi. Denetlenenler arasında 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız zam tespit edildi.

Bu süreçte çağrı merkezi çalışanı sayısı 15’ten 30’a çıkarıldı.

‘HEMEN CEZA KESMİYORUZ, SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE İNANIYORUM’

Pekcan, firmaları da rahatsız etmeden bu uygulamaları sürdürdüklerini ifade ederek şunları söyledi: “Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İncelemeler halen devam ediyor, süreç işliyor. İş dünyasından gelen biri olarak serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Sonra inşallah her şey biraz daha yoluna girince, onu da kaldıracağız.”

DAHA FAZLA