Bahçelievler katliamcısı Haluk Kırcı RTÜK gündeminde: 'Televizyonlar aklanma yeri değildir'

Bahçelievler katliamcısı Haluk Kırcı RTÜK gündeminde: 'Televizyonlar aklanma yeri değildir'

1978'de Bahçelievler'de katledilen 7 TİP'linin katillerinden Haluk Kırcı'nın, Haber Global kanalındaki canlı yayında, Bahçelievler katliamı için “Katliam değil, ülkücülerin intikamıydı” sözlerini RTÜK gündemine taşıyan İlhan Taşcı, "Kanal cezalandırılmalıdır" dedi.

Haber Global televizyonundaki Jülide Ateş ile 40 programına 'özel konuk' olarak katılan 1978 yılında Ankara Bahçelievler'de öldürülen 7 TİP'li gencin katillerinden Haluk Kırcı'nın, “Bahçelievler bir katliam değildir. Oraya ülkücüler olarak biz katliam için gitmedik, arkadaşlarımızın intikamı için gittik” diyerek cinayetlerini anlattığı program, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı tarafından RTÜK gündemine taşındı. 

İlhan Taşcı, programda 'suçu ve suçluyu övme' suçunun işlendiğini ifade ederken kanalın cezalandırılmasını istedi. RTÜK Başkanlığı’na konuyla ilgili başvuruda bulunan Taşcı, “Haluk Kırcı’ya bir 'kahraman gibi' davranıldı” dedi.

'EN UFAK PİŞMANLIK GÖSTERMEDEN KATLİAMI SAVUNDU'

Bugün yapılacak Üst Kurul toplantısında konunun ele alınmasını isteyen Taşcı, “Dönemin en acı can kırımlarından biri olan Bahçelievler Katliamı’nda masum yedi öğrenci gencimiz vahşice yaşamdan koparılmıştır. Bu katliamın en kilit isimlerinden olan Haluk Kırcı’nın ekrana çıkarılarak, en ufak bir pişmanlık bile göstermeden ve dile getirmeden bu katliamı savunmasına olanak sağlandığı yayının hemen ardından toplumun geniş bir kesiminde infial yaratmıştır”  ifadelerini kullandı.

'KATLİAM İNTİKAM EYLEMİ DENİLEREK BASİTLEŞTİRİLDİ'

Taşcı dilekçede ayrıca, “Vahşice gerçekleştirilmiş bir katliamın ‘intikam eylemi’ gibi basitleştirilerek ekranlarda yer verilmesinin yayıncılık etiğiyle ve RTÜK Yasası’ndaki yayıncılık ilkeleriyle bağdaşmadığı açıktır. Katliam hükümlüsüne ekranda istediği gibi kendi ‘hikayesini’ anlatmasına olanak sağlanması suçu ve suçluyu övme fiilini oluşturmuştur” dedi.

[ih2]