Bahçeli'den seçim barajı düşürülsün çağrısı

Bahçeli'den seçim barajı düşürülsün çağrısı

MHP lideri Bahçeli, "Yüzde 10'luk seçim barajı düşürülmeli" açıklamasında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'deki makam odasında parlamento muhabirleriyle bir araya gelerek ekonomi, eğitim, uyum yasaları, futbol ve daha farklı konulardaki soruları yanıtladı.

"ABD'NİN KENDİSİNİ GÖZDEN GEÇİRMESİNDE YARAR VAR"

Başabakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyareti dolayısıyla, Türkiye ile ABD arasında yaşanan krize ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bahçeli, "ABD ile müttefik bir ülke olarak Türkiye ile ilişkilerini sürdürdüğü iddiası taşıyor. Şahsi kanaatim ABD süper güç olma dost ve müttefik olma niteliklerini ortadan kaldıran bir güvensiz ülke haline gelmiştir. O bakımdan ABD'nin önce Türkiye'nin taleplerine iyi niyetli yaklaşımı olsa Türk milleti gereğini yapar. Ama hala onu yapmıyor. Kendisini gözden geçirmesinde yarar var ABD'nin." ifadelerini kullandı. 

"YÜZDE 10 BARAJI TÜRKİYE'DE ÇOK AĞIR BİR BARAJ"

Partisinin seçimlerde baraj sorunu olmadığını savunan Bahçeli, partsinin kurucusu Alparslan Türkeş'in "Biz içerideyiz ama fikirlerimiz iktidarda" diyerek savunduğu 12 Eylül Darbesi'ne vurgu yaparak şunları söyledi:

Yüzde 10 barajı Türkiye'de çok ağır bir baraj. Hele hele ilk 12 Eylül sonrasında yeniden siyasi yapılanma sürecine geçildiğinde yüzde 20-25 arasında bir baraj, onun üstünde de yüzde 10 üzerinde baraj konmuştu. O baraj 12 Eylül döneminde darbe teşebbüsünde bulunan zihniyetin himayelerinde faaliyetlerine başlayanlar için böyle bir baraj. MHP- Milli Selamet Partisi üzerinde bu konular hep tartışıldı. Siyasi hayatında silinmesi arzusu olmuştu. Öyle bir dönem içinde siyasi hayatın barajın nereye kadar çekilmesi konusunda bölücü unsurların temsiline fırsat vermeyecek yüzde 10'unun devamından yana olduk. Bize karşı da yüzde 7-8 oranları söylemelerine rağmen acaba biz yüzde 10 üzerinde oranla gelebilir miyiz dedik. Allah nasip etti ve gelindi, barajın altında kaldığımız dönemlerde oldu. TBMM'de temsil imkanının baraj imkanının aşamayacağını anlayanlar parti disiplini içinde yapılanma sağlayarak bağımsız adaylarla TBMM'ye girip orada mücadelelerine devam ettiler. Demek ki yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye'de iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız. Demokrasi içinde bunu nasıl başarırız. Türkiye'yi nasıl bir istikrar normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5 mi, 7 mi olur yoksa 10 mu kalır, böyle mi devam etmesi gerekir? Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü. Bunlardan ders çıkarmak lazım.

"MHP ERKEN SEÇİNDEN YANA DEĞİL"

CHP'nin erken seçim teklifine ilişkin konuşan Bahçeli, "CHP'nin erken seçim talebi parti görüşleri olarak saygı duyulur ama MHP bir erken seçimden yana değildir. Hem Türkiye'nin içinde yaşanan terör ve uluslararası ilişkiler bağlamında hemde gelecekte bir takım konuları erken tartışmaya açıp zaafiyet olarak itibarsızlaştırmaya gerek yok. Seçimlere karşı bu kadar ihtiraslı gözükmüyordu ama CHP, şu anda bir yerden herhalde güç alıyor ki cesaretlendi birden. Bu güç adalet yürütüşüne dayanıyorsa mesele yok. Ama başka yerlerden alıyorsa onu düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.