Bağlar Belediyesi'nde seçilenlerin mazbataları verilmiyor

Bağlar Belediyesi'nde seçilenlerin mazbataları verilmiyor

Seçilmiş belediye eşbaşkanı ve meclis üyelerine mazbata verilmemesine tepki gösteren Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçilen Zübeyde Zümrüt açıklamalarda bulundu.

Yerel seçimlerin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Bağlar Belediyesi'ne seçilen 30 belediye meclis üyesi ve eşbaşkanlarına mazbataları verilmedi. Bağlar Belediyesi'nin toplan 37 meclis üyesinden 30'nu HDP kazandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle HDP'den Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilen Zeyyat Ceylan ve 6 meclis üyesine mazbata verilmeyecek. 

Mazbatası verilmeyecek KHK'lilerin yerine ise HDP listesinde seçime giren yedek listelerdeki isimler alınacak. Ancak, İlçe Seçim Kurulu’nun "sıralama" yaptıkları gerekçesiyle belediye meclis üyelerine mazbata vermediği ileri sürüldü. İddiaya göre, AKP'den belediye meclis üyeliğine seçilen 7 kişiye ise mazbata verildi. 

Konuya ilişkin, mazbatası verilmeyen Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, MA'ya konuştu. 

'AKP'NİN KOMPLOSU DEVAM EDİYOR'

Zümrüt, mazbatalarının verilmemesiyle birlikte usulsüzlüklerin devam ettiğini söyledi. Seçimlerin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen anti-demokratik uygulamaların devam ettiğine vurgu yapan Zümrüt, Türkiye'nin her yerine seçilenlerin mazbatalarını aldığını; ancak Bağlar Belediyesi'ne seçilenlerin hala mazbatalarının almadığını söyledi. İlçe Seçim Kurulu'nun kendilerine sunduğu gerekçeleri “eften püften” şeklinde yorumlayan Zümrüt, "AKP'nin seçim sürecindeki komplosu devam ediyor ve hukuksuzluğu daha bitmedi" dedi.  

'YÜZDE 25 OY ALAN BİR BELEDİYE BAŞKANINI ÇALIŞTIRAMAYACAKLARININ FARKINDALAR'

Bağlar Belediyesi'nin, yüzde 25 oy alan AKP'li Hüseyin Beyoğlu tarafından gasp edildiğini aktaran Zümrüt, Beyoğlu'nun bu girişimiyle suç işlediğini söyledi. Belediyenin meclis üyesi çoğunluğunun HDP'de olduğunu dile getiren Zümrüt, "Belediye meclisinin, yüzde 25 oy alan bir belediye başkanını çalıştırmayacaklarının farkındalar. Bundan dolayı da mazbatalar verilmiyor" dedi. 

'HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR'

Mazbataların verilmesine ilişkin yapılacak işlemlerin bir saatlik olduğunu dile getiren Zümrüt, "Hukuksuzluk devam ediyor. Şu anda neyin peşindeler?" diye sordu. Edindikleri bilgilere göre, 7 AKP meclis üyesinin mazbatasının verildiğini belirten Zümrüt, meclis üyeleri ile birlikte AKP'li Beyoğlu'nun belediye yönetimini yeniden dizayn ettiği iddiasında bulunarak, yapılanların hukuksuz olduğunu söyledi. Yasalara göre, tüm seçilmişlerin katılımıyla belediye meclis toplantısının yapılabileceğini ifade eden Zümrüt, ilk toplantıdan sonra ise görev paylaşımına gidilebileceğini aktardı.

'EN BÜYÜK HIRSIZLIK HALKIN İRADESİNİ ÇALMAKTIR' 

AKP'li Beyoğlu'nun ismi Bağlar sokaklarına "hırsız" olarak yazılacağını belirten Zümrüt, "Hırsızlık sadece bir paket makarna çalmak değildir. En büyük hırsızlık halkın iradesini çalmaktır" dedi. Zümrüt, İlçe Seçim Kurulu'nun bir an önce mazbataları vermesi gerektiğini söyledi.