Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçilen Zümrüt: YSK kararını tanımıyoruz

Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçilen Zümrüt: YSK kararını tanımıyoruz

Seçilmiş belediye eşbaşkanı ve meclis üyelerine mazbata verilmemesine tepki gösteren Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçilen Zübeyde Zümrüt, YSK’nin verdiği kararı meşru görmediklerini ve kararı tanımayacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mazbatayı yüzde 70 oy alan HDP’li Belediye Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan yerine yüzde 25 oy alan AKP'li Hüseyin Beyoğlu'na vermesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Bağlar Belediyesi önünde yapılan açıklamaya, mazbataları verilmeyen Bağlar Belediyesi Eş Başkanları seçilen Zübeyde Zümrüt ve Zeyat Ceylan ile belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda HDP'li katıldı. 

‘YSK TARAFSIZ OLMADIĞINI GÖSTERDİ’

Polis ablukası altında gerçekeştirilen açıklamada Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçilen Zübeyde Zümrüt, Türkiye'de 1 Nisan'dan beri yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti. YSK'nin adaylık sürecinde başvurularını kabul ettiğini, ancak belediyeyi kazanmalarının ardından aynı YSK'nin aldığı kararla mazbatalarını vermediğini hatırlatan Zümrüt, YSK'nin aldığı kararla tarafsız olmadığını gösterdiğini söyledi. 

'KARARI TANIMIYORUZ'

Türkiye'de hukukun ayaklar altına alındığını ifade eden Zümrüt, "AKP kendi meşruiyetini, sadece Türkiye'deki hukuk ilkelerini çiğneyerek sürdürüyor. Eğer devletin hukuk ilkesinden bahsediyorsak YSK kendi kanunlarına uymak zorundadır. Bu böyle gitmez, kabul edilir bir durum değil. Sen seçme ve seçilme hakkını tanıyacaksın, ancak Türkiye'deki yenilgiyi hazmedemeyeceksin, yenilgiyi getirip Amed gibi bir yerde eşbaşkanın ve meclis üyelerinin seçme seçilme hakkını tanımayacaksın. Verilen bu kararı meşru olarak görmüyoruz. Bu kararı da tanımıyoruz" dedi. 

'YSK, AKP'DEN TALİMAT BEKLİYOR'

Demokrasi ilkelerini kendine ilke edinen her kesime çağrıda bulunan Zümrüt, "Bu hukuksuzluğa herkes karşı çıkmalıdır" dedi. Belediye meclis üyelerine de mazbataların verilmediğinin altını çizen Zümrüt, "Buna ne kılıf uyduracaklar. YSK, yeni bir usulsüzlük yapıyor. AKP iktidarından yeni bir talimat bekliyor. Biz bu talimatı ve usulsüzlüğü kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu. 

Yüzde 25 oy almasına rağmen belediye başkanlığı mazbatası verilen Hüseyin Beyoğlu'na da tepki gösteren Zümrüt, "Bu meşru değildir. Yüzde 25 oy olan biri, bu halka belediye başkanlığı yapamaz. Bu belediyede oturamaz. Meşru değildir. Bu halk da bunu çalıştıramaz. Bu bir gasptır, kurumu taciz etmektir. Bu tacizi asla kabul etmiyoruz. Bu talan mantığıdır. Bu yeniden kayyumun alt yapısını hazırlama mantığıdır" ifadelerini kullandı. 

MA'nın YSK'nin verdiği mazbatanın bir kağıt parçası olmadığını dile getiren Zümrüt, "Halkın iradesine siz bu şekilde yaklaşamazsınız. Halkın iradesini gasp ederek, bu halkı yönetemezsiniz. Eğer, AKP'li belediye başkanında adalet, hukuk ve vicdan varsa istifa edip, kendi evine gidip oturacaktır. Tarihe bir kara leke olarak yazılmamasını istiyorsa, istifa etmelidir. Mazbatayı alsak da almasak da halk birlikte belediyeyi bu kişiye bırakmayacağız" dedi. Zümrüt, mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.