‘Bağış kampanyaları ile yapılan yurt ve okullar imam hatibe dönüştürüldü’ iddiası

‘Bağış kampanyaları ile yapılan yurt ve okullar imam hatibe dönüştürüldü’ iddiası

ÇYDD’nin kampanyalarıyla yapılan yurtlar ve okullar devlete devredildikten sonra yıkılıp yerine imam hatip yapıldığı iddia edildi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) düzenlediği bağış kampanyasıyla yapılmış ve sonrasında devlete devredilmiş yurtlar ve okullar, yıkılmaya başlanmış. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Van Çaldıran’da yaptırdıkları yurdun yıkıldığını tesadüfen gördüğünü ifade etti.

ÖNCE TALAN, SONRA YIKIM

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre; ÇYDD’nin bağış kampanyasıyla Çaldıran’da yapılan yemekhanesi ve mutfağı da olan bir yurt yapılmıştı. Yurdun talep görmesiyle Çaldıran Kaymakamlığı 60 kişilik ikinci bir yurt yaptırdı. Kaymakamlık, “şık görünsün” diye ÇYDD’nin yurdunun mutfağını söktürüp, kendi yurduna götürdü. 2011’deki Van Depremi’nin ardından yurdun hasar aldığına dair bir rapor olmamasına rağmen yurt binası bağışçılara ve derneğe haber verilmeden gizlice yıkıldı. Yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilçe müdürlüğü binası yapılmış.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

ÇYDD’nin avukatı Kemal Ağar, “Çaldıran’daki kız yurdunun yıkılması ile ilgili Van 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Yurdun yıkılması nedeniyle derneğin uğradığı zararın 72 bin 590 lira olduğunu belirtip, tazminat talep ettik. Mahkeme, bu davanın adli yargı yerinde görülmesi için görevsizlik kararı verip, reddetti. Bunun üzerine kararı istinaf mahkemesine götürdük. Bu kez istinaf mahkemesi talebimizi reddederek, Van 3. İdare Mahkemesi’nin kararını onadı. Bu karara da itiraz ettik. Dava sürüyor” dedi.

OKULU YIKIP YERİNE İMAM HATİP AÇTILAR

“YİBO’ları İyileştirme Projes” başlatan ÇYDD, Hakkari Merkez Kız YİBO’yu yaptırmıştı. ÇYDD Yaşam Kız Yatılı Bölge Okulu olarak açılıp, 2015’e kadar hizmet verdi. Sonra bu okul da ne ÇYDD’ye ne de bağışçılara sorulmadan yıkıldı. Yerine 3 yıl önce 24 derslikli Hakkari Kız İHL yapıldı.

Çaldıran’daki yurt ve Hakkari’deki okul dışında da ÇYDD’nin 2003 Bingöl depreminden sonra yaptırdığı 56 kişilik kız öğrenci yurdu, yine kimseye haber verilmeden yıkıldı.

DAHA FAZLA