Bağdat'ta bombalı saldırı: 4 ölü, 20 yaralı
Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı.
16-11-2019 10:54

Hükümet karşıtı protestoların sürdüÄŸü Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’ta düzenlenen bombalı saldırıda 4 kiÅŸi hayatını kaybederken, 20 kiÅŸi de yaralandı.
BaÄŸdat’ta Tahrir Meydanı giriÅŸinde göstericilerin yoÄŸun olduÄŸu alana park edilen bombalı aracın patlaması sonucu 4 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi 20 kiÅŸinin de yaralandığı belirtildi.
İLGİLİ HABERLER
İngiltere'nin Trump'ı neden kazandı?Â
Corbyn dümeni sola kırdığı için değil, gündem paradoksunu aşamadığı için...
13-12-2019 15:10

İleri Haber
İngiltere’de son dört yılda üçüncü kez yapılan genel seçimlerde BaÅŸbakan Boris Johnson liderliÄŸindeki Muhafazakâr Parti, 364 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakârlar, salt çoÄŸunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi. Öte yandan, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından istifa edeceÄŸini duyurdu.
İleri Haber yazarlarından ErdoÄŸan Gün, İngiltere'deki seçim sonuçlarını, Brexit sürecini ve seçim sonuçlarının İşçi Partisi'nde yaratabileceÄŸi etkileri deÄŸerlendirdi. Gün'ün deÄŸerlendirmeleri ÅŸöyle:
Muhafazakârlara tek başına iktidarı kazandıran Boris Johnson'ın erken seçimde ısrarcı olması mıydı? Seçimi Johnson'ın kazanmasını nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
İngiltere gibi, sömürgeci geçmiÅŸe sahip, güçlü devlet gelenekleri olan bir ülkenin 3,5 yıl boyunca çok temel bir siyasi meselede adım atamaması alışık olduÄŸumuz bir tablo deÄŸil. Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) çıkış (Brexit) konusunda irade sergileyemediÄŸi için koltuÄŸundan olan Theresa May yerine Muhafazakâr Parti'nin ve hükümetin başına geçen Boris Johnson'ın kendi adına baÅŸarısı öncelikle "kararlı" olduÄŸunu göstermek oldu. İngiltere siyaseti ve halkı, Haziran 2016'da yapılan Brexit referandumundan bu yana hayata geçmeyen "boÅŸanma" konusunda artık daha fazla beklemek istemediÄŸinin iÅŸaretlerini fazlasıyla veriyordu. "AnlaÅŸmasız da olsa AB'den çıkacağız" diyen Boris Johnson, geleneksel sermaye sınıfından ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump'tan aldığı muazzam desteÄŸin yanı sıra bu kararsızlık halinden çıkışın aktörü olacağını gösterdiÄŸi için tek başına iktidarı saÄŸlayacak bir oya ulaÅŸtı.
İşçi Partisi'nin, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 59’unu kaybetmesinin ardından, İşçi Partisi lideri Corbyn istifa edeceÄŸini duyurdu. Bu istifa kararı İşçi Partisi'ni nasıl etkileyecek?
İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, partisine destek veren seçmenler arasında AB'de kalma taraftarlığının ciddi bir karşılığı olduÄŸunu bildiÄŸi için oyunu Brexit üzerinden kurmamayı tercih etti. Sosyalizan mesajlara ağırlık vererek kendi gündemini oluÅŸturmaya çalıştı. Ancak Corbyn'in gündeminin, ülkeyi yıllardır kasıp kavuran ve taraflaÅŸmaya neden olan "ana gündemi" aÅŸacak bir ağırlık yaratamadığı görülüyor. Üstüne, ikinci bir referanduma gidilebileceÄŸi yönündeki açıklamaları, belli ki Brexit kararsızlığını da derinleÅŸtirmek olarak algılandı.
Bundan sonrası için en güçlü ihtimal, İşçi Partisi’ne “dümeni fazla sola kırdığı” yönünde yoÄŸun bir propaganda yapılacak. Sorun bu olmasa da, sermaye sınıfı buradan yüklenecek ve bunun parti içinde etkisi olacağını öngörmek mümkün.
Oysa burada, benim gündem paradoksu olarak kodladığım bir mekanizma iÅŸledi. Sol siyasette, ki bu ülkemiz için de geçerli, ülkenin gündemiyle emekçilerin gündemini birbirlerinden apayrı baÅŸlıklar olarak görmek gibi bir davranış baÅŸgösterebiliyor zaman zaman. "Bu yapay gündem, emekçinin derdi baÅŸka" sözlerine aÅŸinayızdır. Oysa, ülkenin gündemi ne ise çoÄŸu zaman emekçinin gündemi de o oluyor. Zira, emekçilerin tek gündemi olduÄŸu zannedilen "emek sorunları" çoÄŸu zaman ülke gündeminde oluÅŸan kutuplaÅŸmalara tabi oluyor. Sermaye sınıfı tarafından örülen perdeler veya yaratılan ideolojik iklim emekçilerin doÄŸrudan karşı karşıya kaldığı koÅŸulları belirliyor, tercihlerini etkiliyor veya bazen iÅŸçi sınıfının hareketini felç ediyor. Bu bakımdan, Corbyn'in bu paradoks içinde, emekçiden patrona tüm kesimleri etkileyen bir asli gündeme, "emekten yana, anlaşılabilir ve keskin bir yanıt" vermediÄŸini görüyoruz. Yukarıda da söylediÄŸim gibi, bu aslında, kendi tabanındaki bölünmüÅŸlükten kaynaklanan bir tercihti. Yine de çok yaÅŸamsal bir baÅŸlıkta emekçi sınıfların çıkarlarını esas alan ve "emekçilerin yönettiÄŸi ülkede AB politikamız ÅŸu olacak" kararlılığını yansıtan bir politikanın örgütlenememiÅŸ olması, üzerine uzun tartışmalar gerektiren kötü bir deneyimi ortaya koymuÅŸ oldu.
Seçim sonuçlarına bakıldığında seçmenlerin yaşı büyüdükçe muhafazakarlara verilen oy oranının yükseldiÄŸini, gençlerin ise yüksek oranda İşçi Partisi için oy kullandığını görüyoruz. Ülkenin genç dinamiÄŸi göz önüne alındığında, muhafazakaflara karşı bir hareketin ortaya çıkması ihtimalinden bahsedilebilir mi?
Gençlerle ilgili analiz, seçim öncesinde yapılan anketlere dayanıyor. Yanlış diyemem ama biraz daha kapsamlı verilere ihtiyacımız var. Öte yandan, BBC tarafından seçim sonuçlarına iliÅŸkin yapılan bir analiz daha var ki; İşçi Partisi'nin geleneksel emekçi tabanında sarsıntı yaÅŸandığını ve referandumda Brexit yanlısı oy veren bölgelerde İşçi Partisi'nin düÅŸüÅŸte olduÄŸunu gösteriyor.
Ben buradan ÅŸu sonuçları çıkarıyorum. Birincisi, AB, ekonomik baÅŸlıklardan ziyade genç seçmende uluslararası entegrasyon, sınırların kalkması gibi çaÄŸrışımlarla anılıyor. Ayrıca, İşçi Partisi lideri Corbyn'in genç olmamasına raÄŸmen solun deÄŸerlerini gençler açısından sempatik hale getirmeye baÅŸladığını söyleyebiliriz. Ancak, özellikle yaÅŸanan ekonomik yıkıma bir sorumlu arayan emekçi kesimlerin arayışını ve kaderini Avrupa'dan çok ABD ile birlikte çizmek isteyen geleneksel sermayenin beklentilerini Boris Johnson "baÅŸarılı ÅŸekilde" manipüle etti.
Johnson, tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk iÅŸinin Brexit anlaÅŸmasını parlamentoya getirmek olacağını söylüyordu. Brexit'le İngiltere'yi nasıl bir sürecin bekleyeceÄŸini öngörüyorsunuz?
İngiltere'yi nasıl bir geleceÄŸin beklediÄŸi sorusuna Independent yazarı Sean O'Grady ÅŸöyle yanıt veriyor. İsterseniz bu soruya onun sözleriyle yanıt verelim:
(...) Kendinizi Johnson liderliÄŸindeki ahbaplar ve dalkavuklar hükümeti fikrine alıştırmanız gerekiyor.
Yapacakları diÄŸer ÅŸeyler arasında ÅŸunlar var: Brexit sonrası uzun süreli resesyona baÅŸkanlık etmek; sterlinde çöküÅŸ, kapsamlı harcama incelemeleri gelip çattığında yerel hizmetler ve refah devletini finansmandan mahrum bırakmak; AB ile ticaret anlaÅŸmasını zamanında sonlandırmayı baÅŸaramamak; 2024'e kadar (özellikle) Trump'ın korumacı Amerikası dahil olmak üzere kimseyle avantajlı ticaret anlaÅŸmaları yapamamak; Muhafazakar manifestosunun 48'inci sayfasında yer aldığı üzere Avam Kamarası ve mahkemelerce desteklenen anayasal kontrol ve denge mekanizmalarını bozmak; Channel 4'ü kapatmak; BBC'yi etkisizleÅŸtirmek; zenginlere vergi indirimleri saÄŸlamak; Lordlar Kamarası'nı daha fazla Muhafazakarla doldurmak ve sivil hizmetlerin, kordiplomatiÄŸin, İngiltere Bankası'nın ve yarı bağımsız kurumların en üst mevkilerine görevliler atamak; manifestolarında özellikle hariç bırakılmamış her ÅŸeyi özelleÅŸtirmek.
Whakaari Yanardağı patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e çıktı
Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nda meydana gelen patlamanın ardından Ada’da mahsur kalan 8 kişiden 6’sının cesedine ulaşılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 14’ yükseldi, diğer iki kişiyi arama çalışmaları sürüyor.
13-12-2019 12:17

Yeni Zelanda Polisi'nden yapılan açıklamaya göre Whakaari Yanardağı’nda pazartesi günü meydana gelen patlamanın ardından Ada'da mahsur kalan ve hayatta olmadıklarına inanılan 8 kiÅŸiyi arama-kurtarma çalışmaları yerel saat ile 08.00 sularında baÅŸlatıldı.
Yeni Zelanda Savunma Birliklerinde görevli 8 kiÅŸiden oluÅŸan yüksek risk ekibinin yürüttüÄŸü arama-kurtarma çalışmasında, kayıp 8 keÅŸiden 6'sının cesedine ulaşıldığı, diÄŸer iki kiÅŸiyi arama çalışmalarının sürdüÄŸü açıklandı. Ada'daki hava, deniz ve çevre koÅŸullarının kurtarma açısından uygun olduÄŸu belirtilen açıklamada, ‘‘YanardaÄŸ’dan altı ceset baÅŸarıyla kurtarıldı ve ÅŸu anda HMNZS Wellington’da bulunuyor.'' ifadeleri kullanıldı. Ulaşılan 6 cesetle birlikte Whakaari Yanardağı patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e çıktı.
Adada hava durumunun hafif rüzgarlı ve yanardağın sessiz olduÄŸunu belirten Yeni Zelanda Emniyet Müdür Yardımcısı Mike Clement, kurtarma ekiplerinin kayıp iki kiÅŸiyi arama çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.
Irak'ta 4 ayrı bombalı saldırı: 15 kişi hayatını kaybetti
Irak'ın Salahaddin ve Diyala vilayetlerinde 4 ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda 3'ü çocuk olmak üzere 15 kişi hayatını kaybetti.
13-12-2019 09:33

FotoÄŸraf: ArÅŸiv
Irak’ta Salahaddin'e baÄŸlı Samarra kentindeki HaÅŸdi Åžabi kontrol noktasına bomba yüklü iki ayrı araçla düzenlenen intihar saldırısında toplam 11 HaÅŸdi Åžabi mensubu öldü.
Salahaddin'e baÄŸlı Åžarkat ilçesinde bir ilkokul yakınında yola yerleÅŸtirilen bombanın patlamasıyla 3 çocuk hayatını kaybetti.
Yine Diyala vilayetinin güneyindeki Behrez nahiyesinde bomba yerleÅŸtirilen bir motosikletin patlaması sonucu bir kiÅŸi öldü, iki kiÅŸi yaralandı.
Saldırıların sorumluluÄŸunu henüz üstlenen olmazken, güvenlik kaynakları saldırıların IŞİD izleri taşıdığını belirtiyor.
Öte yandan çeÅŸitli saÄŸlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, baÅŸkent BaÄŸdat ve Kerbela'da düzenlenen eylemler sırasında çok sayıda protestocu çeÅŸitli ÅŸekilde yaralandı ve göz yaÅŸartıcı gaz nedeniyle hastanelerde tedavi altına alındı. (AA)
İngiltere'de erken seçim sonuçları açıklandı
İngiltere’de yapılan genel seçimde oy verme işleminin saat 22.00 (TSİ 01.00) sona ermesiyle BBC, Sky News ve ITV tarafından ortaklaşa yapılan sandık çıkış anketinin sonuçları açıklandı.
13-12-2019 09:20

İngiltere’de son dört yılda üçüncü kez genel seçim yapıldı. BaÅŸbakan Boris Johnson liderliÄŸindeki Muhafazakar Parti, 364 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoÄŸunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.
Johnson'ın en büyük rakibi konumundaki Jeremy Corbyn liderliÄŸindeki İşçi Partisi ise 203 sandalye ile ikinci oldu. Böylece İşçi Partisi, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybederek tarihinin en kötü yenilgilerinden birini aldı.
Seçimde İskoç Ulusal Partisi 49, Liberal Demokratlar 11, YeÅŸiller 1 ve diÄŸer partiler de toplam 18 sandalye elde etti.
CORBYN İSTİFA EDECEĞİNİ DUYURDU
Sandık çıkış anketlerinin sonuçları ardından açıklama yapan İşçi Partisi lideri Corbyn, seçmenlerine ve ‘medyanın bakısı altında kalan’ ailesi, arkadaÅŸları ve eÅŸine teÅŸekkür etti.
"Açıkçası parti için çok hayal kırıklığına yol açan bir gece oldu" diyen Corbyn, "Ancak ÅŸunu söylemek istiyorum, bu seçim kampanyasında bir umut bildirisi sunduk" ifadesini kullandı.
Brexit'in seçim tartışmalarını çok fazla kutuplaÅŸtırdığını, normal siyasi tartışmaların çoÄŸunu geçersiz kıldığını savunan Corbyn, görevi bırakacağını ve bir sonraki seçimde partisinin başında yer almayacağını duyurdu.
Ancak istifası için belli bir tarih vermeyen Corbyn'in kısa bir süre daha partiye liderlik etmesi bekleniyor.
BREXİT KESİNLEŞTİ
Bu sonuca göre Johnson, AB'yle vardığı Brexit anlaÅŸmasını baÅŸka bir partinin desteÄŸine gerek kalmadan 650 üyeli Avam Kamarasında geçirebilecek ve İngiltere, 31 Ocak 2020'de AB'den ayrılmış olacak.
Johnson, tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk iÅŸinin Brexit anlaÅŸmasını parlamentoya getirmek olacağını söylüyordu.
2017'de yapılan erken seçimde Muhafazakarlar 317, İşçi Partisi 262, İskoçya Ulusal Partisi 35 ve Liberal Demokrat Parti 8 sandalye kazanmıştı.
Tek başına iktidarı kaybeden Muhafazakar Parti, Kuzey İrlanda'nın Demokratik Birlik Partisi'nin desteÄŸiyle azınlık hükümeti kurmuÅŸtu.
Ancak eski BaÅŸbakan Theresa May, bu tablonun bir sonucu olarak AB'yle vardığı Brexit anlaÅŸmasını Avam Kamarasında geçirmekte baÅŸarısız olmuÅŸtu.
May'in istifasıyla BaÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturan Johnson, Brexit düÄŸümünün çözülebilmesi için 12 Aralık'ta erken genel seçime gidilmesini istemiÅŸti.
Pakistan'da 200 avukat kalp hastanesini bastı: 3 hasta hayatını kaybetti
Pakistan'da hasta kuyruğuna girmeyi reddeden bir avukatın doktorlar tarafından tartaklandığının iddia edilmesi üzerine 200 avukat, kalp hastanesini basarak hastaneyi yerle bir etti. Doktorların saldırıyı engellemekle meşgul olması sebebiyle 3 hasta hayatını kaybetti.
12-12-2019 14:01

Pakistan’da, siyah takım elbiseli yaklaşık 200 avukatın Pencap Kardiyoloji Hastanesi’ni (PIC) basarak kapıları, pencereleri, tıbbi malzemeleri yerle bir ettiÄŸi ve bir polis aracını ateÅŸe verdiÄŸi aktarıldı.
Yerel medyanın aktardığına göre avukatlardan bazıları tabancalarla ateÅŸ ederken, çevik kuvvet polisleri kalabalığı dağıtmak için göz yaÅŸartıcı gazla müdahale etti. Yanan polis aracının yanında duran avukatların polislerle arbedeye girdiÄŸi belirtildi. Öte yandan, doktorların ve hemÅŸirelerin, yoÄŸun bakımdaki hastaları bırakarak hastaneden kaçtığı ifade edildi.
Konuya iliÅŸkin Reuters’a konuÅŸan Lahor hükümeti yetkilisi Kamran Ali, avukatların hasta kuyruÄŸuna girmeyi reddeden bir avukatın doktorlar tarafından tartaklandığının iddia edildiÄŸi daha önceki bir olay nedeniyle öfkelendiÄŸini söyledi.
'DOKTORLAR SALDIRIYI ENGELLEMEKLE MEŞGULKEN 3 HASTA HAYATINI KAYBETTİ'
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Pencap il saÄŸlık yetkilisi Yasmeen Rashid, “Doktorların saldırıyı engellemekle meÅŸgul olması ve zamanında müdahale edememesi nedeniyle yaÅŸlı bir kadının da aralarında yer aldığı üç hasta hayatını kaybetti” dedi. Ali, avukatların özellikle tartaklanma anının videosunu çeken ve sosyal medyada paylaÅŸan doktorlara sinirlendiÄŸini söyledi.
Olaya dair başbakanlığın soruşturma başlattığı belirtildi.
AFP’ye konuÅŸan Pencap eyaleti adalet bakanı Raja Basharat, “Bu türden zorbalıklara medeni toplumların hiçbirinde müsamaha gösterilemez” dedi.
BM: Irak’taki protestolarda 424 kişi hayatını kaybetti
BM, Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerde 424 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9 bine yakın kişinin de yaralandığını duyurdu.
12-12-2019 11:17

BM (BirleÅŸmiÅŸ Milletler) Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI), 5 Kasım-8 Aralık tarihleri arasındaki raporunu açıkladı. 183 kiÅŸiyle yapılan görüÅŸmelere dayandırılan rapora göre, söz konusu tarihler arasında Irak'ta 170 kiÅŸi öldü, 2 bin 264 kiÅŸi yaralandı.
Ülkede eylemlerin baÅŸladığı 1 Ekim'den bu yana ise toplam 424 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, 8 bin 758 kiÅŸi de yaralandı.
ÖLÜ SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR
Hükümetin, UNAMI ile hastanelerin gösterilerde yaralanan veya ölenlere dair resmi istatistiksel verilerini paylaÅŸmadığı için ölü sayısının çok daha fazla olabileceÄŸine iÅŸaret edildi.
EYLEMCİLERE KARÅžI AÅžIRI GÜÇ KULLANIMI
Ülkede insan hakları ihlalleri ve istismarlarının devam ettiÄŸi hatırlatılırken, güvenlik güçlerinin halka karşı ‘kanunsuz, uygunsuz ve aşırı güç kullanımının’ sürdüÄŸü, tutuklanan kiÅŸilere ise kötü muamelede bulunulduÄŸu ve usule ait haklarının ihlal edildiÄŸi vurgulandı.
Irak'ta 1 Ekim'de baÅŸlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. BaÅŸta baÅŸkent BaÄŸdat olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde süren gösteriler üzerine Irak BaÅŸbakanı Adil Abdulmehdi 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.