'Bağdadi'nin kardeşi aylarca İstanbul'da kuryelik yaptı'

'Bağdadi'nin kardeşi aylarca İstanbul'da kuryelik yaptı'

Geçtiğimiz günlerde ABD operasyonu ile öldürülen IŞİD lideri Bağdadi'nin erkek kardeşinin, aylarca İstanbul'a girip çıktığı ve kuryelik yaptığı belirtildi.

İleri Haber

IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin erkek kardeşinin, Suriye'deki operasyonlara ilişkin bilgi taşımak üzere aylarca İstanbul'a girip çıktığı ve kuryelik yaptığı belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National sitesinin üst düzey Iraklı iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, Bağdadi'nin "Cuma" adlı kardeşi sık sık Türkiye'ye gelerek örgüt liderinin "elçiliğini" yapıyordu. Bağdadi'nin üç erkek kardeşinden biri olan ve hayatta olduğuna inanılan Cuma, ilk kez 2018'in sonunda Suriye Türkiye sınırını geçerken tespit edildi ve 2019 yılı da dahil olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 2300 km. mesafe kat edecek şekilde giriş çıkış yaptı.

'TÜRKİYE'YE SÜREKLİ GİRİP ÇIKIYORDU'

Irak istihbarat yetkilisi, "Bağdadi'nin ulaklığını yapar gibi görünen bir kişiyi takip ediyorduk. Türkiye'ye sürekli girip çıkıyordu" ifadelerini kullandı.

Cuma adlı kardeşin, İstanbul'a son ziyaretini geçen nisan ayında yaptığını belirten Iraklı yetkili, "Bağdadi'nin kardeşi Türkiye'de biriyle temas halindeydi. O kişi de bizim kaynağımızla görüşüyordu" şeklinde konuştu. Bağdadi ile Türkiye'deki "temsilciler" arasındaki paket alış verişinin Cuma ve aracı kişiler üzerinden gerçekleştiği öne sürüldü. Haberde, Cuma el Bağdadi'nin, örgütün Irak, Suriye ve Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaşımı ve bazı paketlerin teslimatı için Suriye'nin kuzeyinden İstanbul'a gidip geldiği belirtildi.

TÜRKİYE İDDİALARA CEVAP VERMEDİ

Siteye açıklamalarda bulunan Türkiyeli eski bir güvenlik yetkilisi, "Türkiye'nin sınırları uzun süredir bir kevgire dönmüş durumda" yorumunda bulundu. Ayrıca, söz konusu haberde, Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın iddialara ilişkin cevap vermediği belirtildi. 

İSTİHBARAT BİLGİSİ IRAK'TAN

Irak yönetimi, El Kaide uzantılı Heyet Tahir Şam kontrolündeki İdlib'in Barişa kasabasında yaşayan IŞİD liderinin, 26 Ekim'de ölü ele geçirildiği ABD operasyonuna ilişkin istihbarat bilgisinin kendilerinden geldiğini savunmuştu.