Azerbaycanlı anarşist Memmedov, İstanbul’da ölü bulundu

Azerbaycanlı anarşist Memmedov, İstanbul’da ölü bulundu

Kendisinden iki gündür haber alınamayan Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov, İstanbul’da ölü bulundu. Memmedov, Aliyev heykeline yazılama yapmak gerekçesiyle tutuklanmasıyla hatırlanıyordu.

Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov İstanbul'da ölü bulundu.

Memmedov, 2016 yılında eski cumhurbaşkanı ve ülkenin şimdiki cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’in ait bir anıtın üzerine ‘Mutlu Köleler Günü’ yazısının bırakılmasının ardından Giyas İbrahimov ile birlikte gözaltına alınarak, tutuklanmasıyla tanınıyordu.

Birkaç ay önce İstanbul’a gelen Memmedov’dan 2 Mayıs’ta evinden çıktıktan sonra haber alamayan arkadaşları, 4 Mayıs’ta kayıp ilanı verdi.

Memmedov, dün akşam saatlerinde ölü bulundu.

Memmedov’un iki gün sonra Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitmeyi planladığı belirtildi.

'İNTİHAR ETMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov'un ölümüne ilişkin İleri Haber'e açıklamalarda bulunan arkadaşı Ingilab Guliyev, Memmedov'dan bir süredir haber alamadıklarını ve kayıp ihbarında bulunduklarını söyledi.

Memmedov'un 2 Mayıs günü Kadıköy Moda sahiline gittiğini ve emniyetten edindikleri bilgilere göre burada denize girmesinin ardından boğulduğunu öğrendiklerini belirten Guliyev, olaya ilişkin herhangi bir kamera görüntüsü olmadığının altını çizdi.

Guliyev şunları kaydetti:

"Bayram Memmedov, Azerbaycan'da Aliyev hükümetinin belki de gelmiş geçmiş en fazla nefret ettiği iki aktivistten biri. Dolayısıyla böyle bir mücadele insanının ölümü muamma doğuruyor. 

Memmedov, yasak olduğu saatte sahile gidiyor ama herhangi biri tarafından durdurulmuyor. Kayalıklarda oturmuş, güvenlik böyle söylüyor. Söylenene göre kendini suya atmış. Sonrasında da güvenliğin çağırması sonucu ileriye doğru yüzmeye devam etmiş. Gözlerinin önünde boğulmuş yani müdahale edilmemiş bunu kendileri de kabul ediyor. 

Az önce ifade veriyordum, söylenenler birbirini tutmuyor. Bölgede kamera olmadığını söylediler. Moda sahilinde nasıl kamera olmaz? Biz intihar etmediğini düşünüyoruz."