Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar devam ediyor

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar devam ediyor

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında pazar günü başlayan çatışmalar dün gece de sürdü. Çatışmalarda ölü sayısı 39'a yükseldi.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında pazar günü başlayan çatışmalar, dün gece de devam etti. AFP’nin aktardığına göre çatışmalarda toplam ölü sayısı 39’a yükselirken, hayatını kaybedenlerin arasında sivillerin de olduğu ifade edildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Ermenistan güçlerinin Fuzuli-Cebrail ve Ağdere-Terter bölgelerinde kaybettikleri mevzileri geri alabilmek için saldırı düzenledikleri belirtildi. Öte yandan Ermenistan ordusunun Daşkesen ilini top atışına tuttuğu açıklandı.

TARAFLAR ARASI KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Azerbaycan ile Ermenistan'ın açıklamalarında her iki taraf da birbirilerini suçlamayı sürdürürken, bu açıklamalar tutarsızlıkları ile öne çıkıyor. Öyle ki karşılıklı olarak askeri teçhizatların imhasına ilişkin yüksek sayılar açıklanması dikkat çekiyor. Tarafların açıklamaları propaganda amaçlı kullanılıyor.

KİM NE DEDİ?

ABD: Dağlık Karabağ’da temas hattında sivil kayıplara da neden olan büyük ölçekli askeri harekat son derece endişe verici. ABD, şiddetin tırmanmasını güçlü bir şekilde kınıyor.

Almanya: Dağlık Karabağ’daki durumu “tehlikeli” olarak tanımlıyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan’a ateşkes ve müzakerelere başlama çağrısı yapıyoruz.
Çin: Umarız tüm ilgili taraflar itidal ve ihtiyatı muhafaza eder, farklılık ve çelişkilerini siyasi diyalog yoluyla çözmek için gerilimi azaltmaya yönelik önlemleri alır.

İran: Acil ateşkes, düşmanlığın terk edilmesi ve ikili müzakereler Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki krizin tek çözüm yoludur. Askeri yöntemler kalıcı bir çözüm sağlamaz.

Rusya: Tüm tarafları, özellikle de çatışan tarafları azami itidale ve askeri yöntemlerle hareket etmekten ve ileride durumun kötüleşmesini kışkırtabilecek adımlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Bölgede Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmelidir. Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır. Böylece ateşkesin, barışın, istikrarın önü açılmalıdır.

AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları: Bu son saldırı, Ermenistan’ın bölgede barışın ve istikrarın kalıcı tesisi önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir. Halkını korumak ve toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla, Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği savunmasını destekliyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz: Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırıyı kınıyoruz.