Ayvalık’ta ‘kişiye özel’ imar değişikliğine itiraz: ‘Dava sürecini başlatacağım’

Ayvalık’ta ‘kişiye özel’ imar değişikliğine itiraz: ‘Dava sürecini başlatacağım’

Ayvalık’ta ‘kişiye özel’ yapılan imar artışı ve ayrıcalıklı imar hakkına itiraz eden meclis üyesi Dikici, kanuna aykırı yapılan bu imar değişikliğinden vazgeçilmezse dava sürecini başlatacağını belirtti.

Ayşenur Önal

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında Ayvalık’ta kişiye özel bir parsele ‘imar artışı ve ayrıcalıklı imar hakkı’ verilmesi tartışmalara neden oldu.

Ayvalık Belediyesi’nde 1/1000 ölçekli imar planları meclisten geçirilmeye çalışılıyor. Fakat sık sık kişiye özel verilen imar artışları da tartışmalara neden oluyor. Son olarak 150 Evler Mahallesinde bulunan 1880 ada, 1 parsel alan için yapılan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile taban (zemin) inşaat alanı ve kat sayısı 3 (üç) kattan 4 (dört) kata arttırılarak, yapı yoğunluk artışı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde eleştiriyle karşılandı.

Sosyal medyadan paylaşım yaparak bahse konu alana itiraz ettiğini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Cengiz Dikici, Ayvalık Belediyesi’nden çıkacak sonuca göre dava yoluna gideceğini duyurdu.

‘İMAR PLANI KİŞİYE ÖZEL’

Dikici’nin paylaşımı şu şekilde:

“Ayvalık İlçesi, 150 Evler Mahallesi, 1880 ada, 1 parsel için yapılan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile taban (zemin) inşaat alanı ve kat sayısı 3 (üç) kattan 4 (dört) kata arttırılarak, yapı yoğunluk artışı yapılmıştır.

Yürürlükteki plan yapım yönetmeliklerine, şehircilik ilkelerine, üst ölçek nazım plana aykırı ve plan bütünlüğünü bozan, ‘kişiye özel’ askıdaki imar plan değişikliğine itirazımı 11 Ekim 2021 tarihinde 32500 kayıt no ile yaptım.”

Ayvalık Belediyesi’nin 1/1000’lik planında yer alan bu parselin hem Ayvalık’ta hem de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde onaylandığını kaydeden Dikici, ‘kişiye özel’ diye belirtmesini şu sözlerle açıkladı:

‘KANUNLARA AYKIRI HAREKET EDİLİYOR’

“İmar kanunlarında kişiye özel değişiklik yapılamayacağı hükmediyor. Parsel bazında yaptığınız zaman sadece o parsel sahibi için yaptığını bir değişiklik gibi algılanıyor.  Sadece bir parselin içinden çekip imar yoğunluk artışı verdiğinizde o kişiye özel oluyor. Önemli olan burada yasaya uygun olup olmaması. İtirazımızın en büyük nedeni tek parsel ölçeğinde yapılması.

Ciddi anlamda bir yoğunluk artışı getiriliyor. Etraftaki binaları emsal alarak verdiklerini söylüyorlar. Yasalarda değer artışından kaynaklanan bedelin de ilçe belediyesine, büyükşehir belediyesine katılması gereken bir pay var. Ona da ‘mülkiyet sahibi tek el değiştirmedi o yüzden gerek görmedik denildi’ ve bu da yasaya aykırı.”

‘AYNI PARSEL DAVA EDİLDİ’

Yapılan yanlışın karşısında durduğunu söyleyen Dikici, “İtiraz metnimi verdim, Ayvalık Belediyesi’nin bu itiraz karşı vereceği yanıta göre dava süreci başlayacak. Aynı parsel için başka birileri de dava açmıştı. Son dönemlerde imar planlarıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

DAHA FAZLA