Ayvalık Film Festivali sinemaseverlerle buluşuyor

Ayvalık Film Festivali sinemaseverlerle buluşuyor

Başka Sinema'nın düzenlediği Ayvalık Film Festivali, birçok başlıkta dolu bir içerikle bu yıl ilk kez sinemaseverle buluşuyor.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

Sinemanın AVM'lere sıkıştırıldığı dönemde, birbirinin benzeri onlarca  yüksek bütçeli filmin günlerce süren seanslarına alternatif olarak sinemaseverlerin uğrak noktalarından biri haline gelen Başka Sinema, yola çıkışının 5.yılında kendi film festivalini düzenliyor.

Bu yıl ilki düzenlenecek festival için, henüz süreklileşmiş bir film festivaline ev sahipliği yapmayan Ege Bölgesi'nin, yaz aylarındaki uğrak noktalarından Ayvalık'ı tercih eden festival düzenleyicileri, 5-10 Ekim tarihleri arasında çeşitli alanlardan birçok filmi ve beraberindeki tartışmayı izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor. 

Ödüllü film gösterimlerinin yanı sıra, açık hava ve siyah-beyaz kategorileriyle görmeye alışık olduğumuzun dışına çıkan festival, üniversite öğrencilerine yönelik sinema atölyeleriyle de katılımın sınırlarını genişletiyor.

Bir ödül peşinde yarışmaktansa filmler üzerine kafa yorabilme iddiası taşıyan festivalde,  Kariyo & Ababay Vakfı'nın verdiği Yılın Yönetmeni Ödülü ise sembolik bir anlam taşımasının yanı sıra yaratıclığı desteklemek adına festival katılımcılarına sunulmuş durumda.

Biletiva.com ve   Sanat Fabrikası gişelerinden ulaşılabilecek biletler, 10 TL olarak satışa çıkarıldı. Hafta içi gündüz seansları 65 yaş üstü izleyiciler ve öğrenciler için 5 TL olarak belirlendi. Açıkhava gösterimleri ve paneller ücretsiz olacak.

AÇILIŞ FİLMİ SARAYIN GÖZDESİ

Açılış Filmi olarak, İngiltere- Fransa savaşı sırasında siyaset ve ilişkilerde iktidarı elinde tutma arzusunu işleyen bir dönem filmi Sarayın Gözdesi seçilmiş.

TÜRKİYE SİNEMASI BAŞLIĞINDA BİRÇOK ÖDÜLLÜ FİLM İZLEYİCLERLE

Festival Türkiye Sineması başlığında en son Adana Film Festvali'nden en iyi film ödülüyle  dönen Sibel'e, yine bir diğer ödüllü film Mahmut Fazıl Çoşkun'un Anons'una, Murat Düzgünoğlu'nun Halef'ine ve Banu Sıvacı'nın Güvercin'inine yer veriyor. 

Daha birçok filmin ayrıntılı bilgisine ise şuradan ulaşabilirsiniz.

'NEDEN SİYAH- BEYAZ?'

Yine diğer festivallerde görmeye alışık olduğumuzun dışında Siyah- Beyaz filmler kategorisine yer veren Başka Sinema, bu alanda çeşitli film gösterimlerinin yanı sıra bir de panel düzenliyor.

Siyah- Beyaz adını alan panelde; ressam, görüntü yönetmeni ya da yönetmen gibi bu alandaki isimleri bir araya getirerek 'siyah-beyaz' filmlerin günümüz ve geçmişteki anlamı konuşulurken, yine bu kategorideki Tayfun Pirselimoğlu'nun Yol Kenarı, Gülcan Kertek'in Gulyabanisi, Burak Çevik'in Tuzdan Kaidesi,  Mehmet Güreli'nin Dört Köşeli Üçgen'ini izleyebileceksiniz.

Burak Çevik, Tayfun Pirselimoğlu ve Ahmet Doğu İpek'in konuşmacı olduğu panel ise, 9 Ekim Salı günü 16.30'da  Ma’adra Binası'nda katılımcılarla birlikte olacak.

'MAKUL OLMAYAN BAŞKA KADINLAR'

'Makul olmayan kadınları' toplumun kadın algısı üzerinden ele alınacak bir sohbet ve yine bu 'başka' kadınların hikayesini anlatan kategori ise 'Başka Kadınlar' ismini alıyor.
6 Ekim Cumartesi 16.15'de Ma’adra Binası'ndaki panelde çeşitli üniversitelerden akademisyen bu konuda söz alacak.

Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yönetmen koltuğunu paylaştığı Sibel, Sebatián Lelio’nun yönettiği Muhteşem Kadın ve Sean Baker’in yönettiği The Florida Project ise bu alanda gösterilecek filmler listesinde.

DÜNYANIN BİN BİR HALİ

Dünyanın bin bir halini izleyiciyle buluşturmayı hedefleyen kategoride ise Asghar Farhadi'nin Herkes Biliyor'u, Benedikt Erlingsson'ın Woman at War'ı, Chang-Dong Lee'nin Şüphe'si gibi birçok filmi izleyebilirsiniz.

Bu kategorideki tüm filmlerin ayrıntılı bilgisi ise şurada.

FAŞİZMİN PROPAGANDA ARACI OLARAK SİNEMA

Fatih Özgüven ile Hitler'in Hollywood'un yönetmeni Rüdiger Süchsland, Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in hayalindeki Nazi Hollywood’u ve o dönemde çekilen filmler üzerine konuşacağı "Hitler'in Hollywood'u" söyleşisi ise 7 Ekim Pazar günü, saat 16.20'da Ma'adra Binası'nda yapılacak. Panel faşizmin propaganda aracı haline getirdiği sinemanın toplumsal etkilerine de ayna tutacak.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE FESTİVALİN KATILIMCILARINDAN

Dokuz Eylül, Ege ve İzmir Ekonomi üniversitelerinden gelen ve festivalin çeşitli alanlarında sahada çalışma fırsatı bulan öğrenciler için düzenlecek atölye "Üniversiteler Kıssalar" da 7 Ekim Pazar günü 20.30'da  Vural Sineması'nda gerçekleşecek. Bu başlık kapsamında üniversite öğrencilerinin çektiği kısa filmlerin gösterimi de yapılacak.

ŞÖHRETİN DEĞİŞEN ANLAMI ÜZERİNE: İKONLAR ÇAĞINA VEDA

Oscar ödüllü belgeselci Kevin Mcdonald’ın yönettiği Whitney ve Roger Appleton’ın yönettiği Lennon’ı Ararken belgesellerinden yola çıkarak, 20. yüzyılda pop ikonlarının üstlendiği kültürel işlev ve şöhretin değişen anlamı üzerine  Yeşim Tabak, Çiğdem Öztürk 'ün konuşacağı  söyleşi ise "İkonlar Çağına Veda" ise  8 Ekim Pazartesi günü 16.30'da, Ma'adra Binasında festivalcilerle birlikte olacak.

YİNE YENİDEN AÇIK HAVADA SİNEMA

Açık Havada Sinema bölümü ise geçmişin sinema deneyimini bir nostaljik hüzün olmanın ötesine geçirerek çeşitli filmleri izleyiciyle buluşturacak. Agnès Varda'nın yönettiği Mekanlar ve Yüzler, Dorota Kobiela ve Hugh Welchman'ın yönetmen koltuğunu paylaştığı Lovıng Vıncent ve Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı Ölümlü Dünya açık havada izleyebileceğiniz filmler listesinde. 

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Festival kapsamında çocukların da sinemayla buluşması unutulmamış ve yönetmenliğini Barbara Bredero'nın yaptığı  Zürafam filmi de çocuklarla buluşacak film olmuş.

DAHA FAZLA