Aysel Tuğluk için BM'ye çağrı

Aysel Tuğluk için BM'ye çağrı

Sağlık problemlerine rağmen cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması için BM'ye mektup gönderildi.

Türkiye ve dünyadan 43 baro, hukuk ve insan hakları örgütü, sağlık problemlerine rağmen cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk için "acil müdahale" talebini içeren bir mektubu BM'ye gönderdi.

Demans teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup gönderildi. Türkiye ve dünyadan 43 baro, hukuk ve insan hakları örgütü, cezaevinde hafıza kaybı yaşadığı açıklanan ve 28 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkati çekmek için Birleşmiş Milletler (BM) çalışma grupları ve raportörlerine "acil müdahale" talepli mektup gönderdi.

Hukuk ve insan hakları örgütlerinin hazırladığı mektup, BM İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Özel Raportörü, Hakimlerin ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü, İnsan Hakları Savunucularının Durumu Özel Raportörü, Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Fiziksel ve Zihinsel Sağlık Konusunda Özel Raportör ve Azınlık Hakları Özel Raportörü’ne gönderildi.

'İÇ HUKUKA VE ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN DEĞİL'

Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan diğer hak ihallerinin bilgilerinin de yer aldığı mektupta özel olarak ciddi hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilen Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekildi. Tuğluk’un sağlık durumunun Demans tanısı konulmasından sonra hızla kötüleştiğine vurgu yapılan mektupta, "Aysel Tuğluk’un bu ciddi sağlık sorunlarına rağmen mevcut hapishane koşullarında ve Covid-19 salgını sırasında hapishanede tutulmaya devam edilmesi yetkili makamların iç hukuka ve uluslararası standartlara uygun davranmadığını göstermektedir" denildi.

'İZİN VERİLMESİNİN SAĞLANMASINI TALEP EDİYORUZ'

Acil müdahalede bulunulması istenen mektupta, şu ifadeler yer aldı:

"Çok ciddi hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden Aysel Tuğluk’un ve benzer durumdaki diğer tutuklu ve hükümlülerin derhal salıverilmesi, tutuklu ve hükümlülerin sağlığa erişim haklarıyla ilgili endişelerin dile getirilmesini, yeterli sayıda tıbbi görevlinin işlerini müdahalelere maruz kalmadan özgürce yürütebilmesinin sağlanmasını, Türk Hükümeti’nin cezaevlerine ziyaret ve denetim için bu konuda uzman insan hakları örgütlerine ve hükümet dışı örgütlere izin vermesinin sağlanmasını talep ediyoruz." (MA)