Ayrılma aşamasında olduğu kadını ve baldızını öldüren Kamil Emre Güvener davasında 5. duruşma

Ayrılma aşamasında olduğu kadını ve baldızını öldüren Kamil Emre Güvener davasında 5. duruşma

6 aydır kendisinden ayrı yaşayan Zerrin Demir Güvener'in ailesinin evine giderek, burada Zerrin'i ve baldızı Betül Demir'i silahla öldüren Kamil Emre Güvener'in yargılandığı davanın 5. duruşması bugün görüldü. İşte, üç yıl süren dava sürecinin tüm detayları...

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul’un Kağıthane ilçesinde, Kamil Emre Güvener’in yaklaşık 6 aydır ayrı yaşadığı Zerrin Demir Güvener ile baldızı Betül Demir’i vurarak öldürdüğü davanın 5. duruşması bugün İstanbul Adalet Sarayı’nda görüldü. Yaklaşık 4 saat geç başlayan duruşma yalnızca dakikalar sürdü. Mahkeme, duruşmayı 4 Aralık saat 14.30'a erteledi.

14 Eylül 2017’de meydana gelen kadın cinayetlerinde, Kamil Emre Güvener Zerrin-Betül Demir’in annesinin evine giderek burada iki kadını silahla vurmuş, daha sonra ise intihara kalkışmıştı. Zerrin ve Betül Demir kaldırıldıkları hastanelerde hayatlarını kaybederken, ameliyata alınan Kamil Emre Güvener ise uzun süren tedavi sonucu taburcu edilerek cezaevine konulmuştu.

CİNAYET GÜNÜ

Cinayetlerden 1,5 yıl önce evlenen 32 yaşındaki Kamil Emre Güvener ile 30 yaşındaki Zerrin Demir Güvener arasında iddiaya göre, bir süre sonra sorun çıktı. Katil zanlısı ile Zerrin Demir Güvener arasındaki uzun süreli anlaşmazlık sonucu Zerrin Demir Güvener, öldürülmeden yaklaşık 6 ay önce annesi ve kardeşlerinin yanına taşındı.

Kamil Emre Güvener ise konuşmak istediğini söyleyerek cinayetin meydana geldiği akşam Demir ailesinin evine gitti. Zerrin Demir Güvener ile annesi Melahat Demir ve kardeşi Murat Demir’in olduğu eve, bir süre sonra ablası Betül Demir de geldi. Kamil Emre Güvener, Melahat Demir’in lavaboya girmesinin ardından, yanında getirdiği tabancayla Zerrin Demir Güvener ile Betül Demir’i kafalarından vurdu. Murat Demir, odasında olması sebebiyle silah seslerini duyduğunda evden kaçarak olası bir ölümden kurtulurken, katil zanlısı Güvener, kendi başına dayadığı tabancayı ateşleyerek intihara kalkıştı. 

Yaralılardan Betül Demir Memorial Şişli Hastanesi’ne, kız kardeşi Zerrin Demir Güvener Şişli Kolan International Hospital’a ve Kamil Emre Güvener ise Şişli Hamidiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kız kardeşler yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatlarını kaybetti. Müzisyenlik yaptığı öğrenilen Kamil Emre Güvener ise kaldırıldığı hastanede tedavi gördü.  

DAVA SÜRECİ

Kadın cinayetlerine ilişkin açılan davanın ilk duruşması 8 Şubat 2018’de görüldü. Dava dosyasında, cinayetlerden 20 gün önce de Kamil Emre Güvener’in Demir ailesinin evine gittiği ve burada meydana gelen tartışmalardan sonra evden ayrıldığı saptandı.

Kamil Emre Güvener, kovuşturma aşamasında mahkemeye verdiği ifadesinde Zerrin ve Betül Demir’in kendisine kötü davranarak hakaret içeren sözler söylediği, Zerrin Demir Güvener’in kendisi olmadan arkadaşlarıyla gezmeye gittiği ve başka bir erkekle ilişkisi olduğu gibi iddialarda bulundu. Bu iddialarla haksız tahrik indirimi alamayan Emre Güvener, mahkemedeki savunmasında ise şunları söyledi:

‘’Olay tarihinde eşimin olduğu eve postadan gelen evrakı götürmek için gitmiştim, oradan da hemen yakında bulunan iş yerime geçecektim. Evde eşim ve erkek kardeşi vardı, ablasının ve annesinin ise sonradan eve geldiğini duydum. Eşimle salonda su içtiğimi hatırlıyorum, daha sonra olan olayları ise hatırlamıyorum. Bu hususu hastanede psikiyatriste sordum, bana beynimin kendisini korumak amaçlı engel koyduğunu, bu nedenle olayları hatırlayamamamın vücudun geliştirdiği koruma mekanizması olduğunu söyledi.’’

SANIĞIN GELECEĞİNE ETKİSİNİ DÜŞÜNEREK İNDİRİM UYGULADILAR!

4 celse süren dava sonucunda, mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Buna göre sanık, Zerin Demir Güvener’i öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırıldı fakat ‘’sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri’’ düşünülerek lehine indirim kabul edildi ve ceza müebbet hapis cezasına düşürüldü. Sanık Kamil Emre Güvener, Betül Demir’i kasten öldürme suçundan ise müebbet hapis cezası ile cezalandırıldı ve yine indirim uygulanan ceza, 25 yıl hapse düşürüldü. Ruhsatsız silah kullanan Güvener, bu suçtan ise 2 yıl 1 ay 50 gün adli para cezası ile cezalandırıldı.

Kriminal inceleme raporunda, olayda kullanılan silahta Emre Güvener'e ait atış artığına ve silahtaki parmak izine rastlanmaması üzerine sanık vekilleri, raporla birlikte karara itiraz etti ve dosya, Yargıtay'a gönderildi.

Yargıtay, sanık Güvener’e verilen kararı Şubat 2020’de ‘’şahsın akıl sağlığı raporunun dosyaya eksik işlenmesinden’’ ötürü bozdu. Dosyada gelinen son aşamada, beklenen akıl sağlığı raporu dosyaya eksiksiz girdi. Raporla, Kamil Emre Güvener’in ‘’kasten eşi öldürmek, kasten öldürme, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma’’ gibi suçlarda cezai sorumluluğunun olduğu, şuur ve hareketlerini etkileyecek herhangi bir akıl sağlığının bulunmadığı saptanmış oldu.

Bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat görülen duruşma, 4 Aralık saat 14.30'a ertelendi.

YANDAŞ MEDYADA ‘TEMİZE ÇIKARMA’ KAMPANYASI

İki kadının öldürülmesine ilişkin yargılamanın sürdüğü 3 yıl içerisinde, basında Kamil Emre Güvener’in lehine birçok haber yayımlandı. Sanık Kamil Emre Güvener’in yargılama sürecinin başından itibaren ‘’oğlunun suçsuz olduğu’’ iddiasıyla birçok gazeteye röportaj veren annesi Züleyha Güvener’in ise Media Etik İletişim Ajansı’nın kurucusu olduğu ortaya çıktı. Sanık lehine çıkan haberlerin yandaş haber sitelerinde ve kanallarda yayınlanması ise dikkat çekti.

Sanık lehine yayınlanan haberlerin birçoğunda dava dosyasının tamamı ele alınmaksızın yalnızca kriminal rapora bakılarak "Ünlü müzisyen Emre Güvener aslında suçsuzmuş" gibi içerikler paylaşıldı ve Demir ailesi suçlandı.

DAHA FAZLA