Aynı köyde 17 kişi silikozisten yaşamını yitirdi

Aynı köyde 17 kişi silikozisten yaşamını yitirdi

Uzun süredir silikozis hastası olan Aydar, daha önce verdiği röportajda "Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum" demişti...

Geçmişte kot kumlama işinde çalışan ve 13 yıldır silikozis hastası olan Ramazan Aydar, Elazığ'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Aydar 27 Kasım 2017’de DHA muhabirine verdiği röportajda, “Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum" demişti.

6 çocuk babası Aydar'ın cenazesi Elazığ’dan, memleketi Bingöl’ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Taşlıçay Köyü’ne getirilerek toprağa verilecek belirtildi.

‘SAĞLIKSIZ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK’

Aydar, DHA muhabirine verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:

İstanbul'da kot kumlama işiyle tanıştık. 800 TL maaş alıyorduk; fakat kaçak ve sigortasız çalıştırıldık. O yıllarda sigortalı çalışmanın ne anlama geldiğini ve kot kumlama işinin sağlıksız olduğunu bilmiyorduk. Köyde elektrikler, sık sık kesiliyor. Elektriklerin kesildiği zamanlarda solunum cihazımız, çalışmıyor. Bu yüzden hastaneye gidiyoruz; çünkü bu makineler, bizim nefesimizdir. Çocuklarıma her baktığımda, onlara destek olamayıp, doğru dürüst babalık yapamıyorum. Her gün çocuklarıma baktıkça kahroluyorum; çünkü artık iyileşemeyeceğimi biliyorum. Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum"

AYNI KÖYDEN ÖLEN 17. İŞÇİ

Aydar, son 13 yılda Taşlıçay’da silikozis nedeniyle yaşamını yitiren 17. kişi oldu.

SİLİKOZİS NEDİR?

Bir solunum yolu hastalığı olan Silikozis hastalığı,silika isimli maddenin çok uzun süre solunmasına maruz kalınması sonucu akciğerlerde tozun birikmesi sonucu oluşan bir hastalık türüdür.Belli bir süre Dul Bırakan Hastalığı olarak da anılmıştır. Genel olarak  bireylerin kot taşlama işlerinde,yerin altında uzun süreli çalışan bireyler ve sanayi alanlarında çalışan bireylerde daha sık görülebilen bir hastalıktır.

Solunum yolları hastalıkları arasında ölümle sonuçlanan riskleri bulunan tehlikeli görülen hastalıklardan bir tanesidir.