Aynes Gıda’ya AKP’li vekil 3’te 1 fiyat vererek ‘çökmeye’ çalışıyor

Aynes Gıda’ya AKP’li vekil 3’te 1 fiyat vererek ‘çökmeye’ çalışıyor

‘FETÖ’ soruşturması kapsamında el konulan ve TMSF’nin değerinin üçte birine satışa çıkardığı ifade edilen Aynes Gıda’ya eski AKP Milletvekili Önder Matlı’nın ortağı olduğu Matlı Holding talip oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde açılışını yaptığını ve 2016’da ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Denizli merkezli Aynes Gıda 12 Ekim’de satılacak.

TMSF’nin satış için 667 milyon TL muhammen bedel (en düşük bedel) belirlendiği ama gerçek değerinin en az 2 milyar TL olduğu belirtilen Aynes Gıda’ya eski AKP Milletvekili Önder Matlı’nın ortağı olduğu Matlı Holding talip oldu.

İŞTAHLARI YÜKSEKMİŞ

Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, satışa çıkarılan Aynes Gıda ile de ilgilendiklerini söyledi. Matlı, “Bizim kökümüz sütçülüğe dayanıyor. Bu nedenle Aynes'te de iştahımız yüksek, bildiğimiz bir iş” dedi. Ayrıca Özer Matlı’nın kardeşi olan ve Matlı Holding’in de ortağı olan Önder Matlı da eski AKP milletvekili. Önder Matlı, 24’üncü dönemde AKP’den Bursa milletvekili seçilmişti

DEĞERİ EN AZ 2 MİLYAR TL

BirGün’den İsmail Arı’nın haberin göre; İsviçre ve Avrupa’nın en büyük firmalarından olan Emmi şirketi, 2014 ve 2015 yılında Aynes Gıda Şirketi’nin yüzde 80 hissesini satın alarak, şirkete ortak olmak için girişimlerde bulundu. O dönem Aynes Gıda’nın ortakları ile pazarlık görüşmeleri yapan Emmi şirketi, 5 Aralık 2015 yılında Aynes Gıda’ya tam 650 milyon TL değer biçti. Ancak şirketin ortakları bu teklifi kabul etmedi ve hisse satışı, yani ortaklık gerçekleştirilmedi.

Bu tekliften yola çıkılarak yapılan döviz kuru hesabı da şirketin gerçek değerini gözler önüne seriyor. Emmi’nin Aynes Gıda’ya değer biçtiği 650 milyon TL, o tarihteki kuru 3.19 TL seviyesinde olduğu için yaklaşık 206 milyon Euro’ya denk geliyordu. Şimdi ise Euro kuru 10.30 TL seviyelerinde olduğu için bu para 2 milyar 130 milyon TL’ye denk geliyor.

NE OLMUŞTU?

FETÖ operasyonuyla 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve şu an da tutuksuz yargılanan TMSF yönetimindeki Aynes Gıda’nın en büyük ortaklarından Nevzat Serin de şirketinin satış kararını 3 Eylül tarihinde yargıya taşımıştı. Serin, İstanbul İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, “TMSF tarafından alınan satış kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını” talep etti. Dava dilekçesi yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerini de sıralayan Serin, şirketin bugünkü değerinin en az 2.5 milyar TL olduğunu ifade etmişti.

Serin dilekçesinde, "Muhammen satış bedelinin (en düşük bedel) şirketin gerçek değerine kıyasla çok düşük tutulduğunu ve şirketin kamu yararı maksadıyla değil bir takım kimseleri yararlandırma maksadıyla satışa çıkarıldığını" belirterek şirketin ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin tümünün tutuksuz olarak yargılandığını ve şirket kayyum atanmasına karar verilen dava kapsamında bir kişinin dahi tutuklu olmadığını kaydetmişti.