AYM'nin 'ihlal' kararı verdiği gazeteci Deniz Yücel hakkında 16 yıla kadar hapis cezası istemi

AYM'nin 'ihlal' kararı verdiği gazeteci Deniz Yücel hakkında 16 yıla kadar hapis cezası istemi

Savcı, gazeteci Deniz Yücel’in yargılandığı davada, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Yücel’in 16 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Türkiye’de bir yıl boyunca tutuklu kalan gazeteci Deniz Yücel’in yargılandığı davada, savcı Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Yücel’in 16 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Die Welt gazetesinin eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Yücel’in katılmadığı, avukatı Veysel Ok’un hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda gazeteci takip etti. Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, Yücel hakkında basın yoluyla zincirleme şekilde “örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla 13 yıla kadar, “halkı kin ve nefrete tahrik etmek” suçundan da 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Ayrıca, gazeteci Yücel hakkında bir haberinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı üstünde “darbeci” şeklinde başlık attığı gerekçesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret”ten ayrı bir suç duyurusunda bulunulması istendi. Esasa ilişkin savunma için ek süre veren mahkeme, davayı 2 Nisan’a erteledi.

AYM 'İHLAL' KARARI VERMİŞTİ

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.

Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı. Yücel’in beraat talebi ise reddedilmişti.

Bir yıl boyunca tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Yücel’in başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM) ise, hem kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı hem de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

DAHA FAZLA