AYM’den Osman Kavala kararı: 'Hak ihlali yok'

AYM’den Osman Kavala kararı: 'Hak ihlali yok'

AYM Genel Kurulu, Osman Kavala’nın bireysel başvurusunda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Davası’ndan beraat ve tahliye edilmesine rağmen ‘casusluk’ suçlaması nedeniyle hala tutuklu bulunan Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu karara bağladı. Genel Kurul, Kavala’nın Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Kararın 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Osman Kavala, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam edecek.

Kavala, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” iddiasıyla AYM’ye başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 15 Aralık’taki gündem toplantısında, başvurunun Genel Kurul’a sevkine karar vermişti.

Kavala, 18 Aralık’ta ise “casusluk” ile suçlandığı davada hakim karşısına çıkmış ve tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

TUTUKLANMA SÜRECİ

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” iddialarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

AİHM KARARINA RAĞMEN TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

TAHLİYE EDİLEMEDEN TEKRAR TUTUKLANDI

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı. Yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.