AYM’den KHK’li hukukçular için önemli karar: Avukatlık yapmalarının önü açıldı

AYM’den KHK’li hukukçular için önemli karar: Avukatlık yapmalarının önü açıldı

15 Temmuz'un ardından, KHK ile kamudaki görevlerinden alınan hukukçuların avukatlık yapmalarını engelleyen mahkeme kararlarının "özel hayata saygı ilkesini ihlal ettiği tespit edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM); 15 Temmuz’un ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki görevlerinden çıkarılan  25 hakim, savcı ve akademisyen hukukçunun avukatlık yapmasını engelleyen mahkeme kararlarının özel hayata saygı ilkesini ihlal ettiğini tespit etti. Avukatlık yapmalarının önü açılan isimler arasında Gezi Direnişi'ne katıldığı, Büyükada'da çalışma toplantısına katıldığı veya Barış Bildirisi'ni imzaladığı için görevden alınan veya tutuklanan hukukçular da bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan başkanlığında toplanan mahkemenin kararının oy birliği ile alındığı bildirildi. 

Kamudaki görevlerinden çıkarılan hukukçular, isimlerinin baro levhasına yazılmalarına ilişkin Türkiye Barolar Birliği tarafından alınan kararların mahkemelerce iptal edilmesine itiraz etmişlerdi. AYM, söz konusu mahkeme kararlarının özel hayata saygı hakkının ihlali olduğuna hükmetti. 

GEZİ'YE KATILDIĞI İÇİN 'FETÖ' İLE SUÇLANMIŞTI

Avukatlık yapmaları engellenen hukukçulardan Tuncay Elarslan’ın yaşadıkları daha önce de İleri Haber tarafından haberleştirilmişti. Elarslan, 15 Temmuz sonrasında o dönem Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından “terör örgütüyle irtibat, iltisak halinde olmak” iddiasıyla görevinden ihraç edilmişti. Elarslan son görev yaptığı yer olan Şanlıurfa'da gözaltına alınmış, günlerce gözaltında tutulduktan sonra adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Hakkında 18 ay boyunca soruşturma yürüten savcılık, iddianamede ‘FETÖ’ ile ilgili “hiçbir delil bulunmadığını” sayfalarca yazmasına rağmen, Elarslan’ın, 2013’te görev yaptığı Sinop'ta, Gezi direnişine destek amacıyla yapılan yürüyüşe katıldığı ve HSYK seçimlerinde üyesi olduğu YARSAV’a oy verdiği için 'FETÖ’ üyesi olduğunu iddia etmişti.

BÜYÜKADA BASKINIYLA TUTUKLANMIŞTI

AYM kararıyla avukatlık yapabilmesinin önü açılan bir diğer isim ise Büyükada baskınının ardından tutuklanan İnsan Hakları Gündem Derneği Başkanı Doç. Dr. Günal Kurşun. Kurşun, Büyükada’da 5 Temmuz 2017’de yapılan çalışma toplantısına katıldığı gerekçesiyle tutuklanmış, 60 gün tek kişilik hücrede kalmıştı. 

BARIŞ AKADEMİSYENİ

Avukatlık hakkı mahkemeler tarafından elinden alınan bir diğer isim ise Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Yasin Bedir’di. Barış bildirisi imzacılarından olan Yasin Bedir, önce fakültedeki görevinden çıkarılmış daha sonra ismi TBB levhasında yer almasına rağmen mahkemeler tarafından avukatlık yapması engellenmişti. AYM kararına göre Bedir’in de özel hayatına saygı hakkı ihlal edildi.