AYM'den Gülsüm Elvan kararı

AYM'den Gülsüm Elvan kararı

AYM, Elvan'ın kolunun kırılmasını 'kötü muamele yasağının ihlali' olarak kabul ederek tazminata hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, (AYM) İstanbul Kadıköy'de Süreyya Operası önünde kanun hükmünde kararname ile mesleklerinden ihraç edilen ve cezaevinde açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için yapılan dayanışma eyleminde eyleminde 'polise mukavemet' gerekçesiyle gözaltına alınan ve kolu kırılan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'ın başvurusunu karara bağladı.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre; Elvan'a yapılan müdahale ile Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan 'kötü muamele yasağı' ihlal edildi.

Elvan'a 20 bin lira tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'de yer alan AYM kararında, "haksız ve orantısız güç kullanıldığına ilişkin iddia hakkında yürütülen soruşturmanın etkisizliği nedeniyle kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna" ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen ve cezaevinde açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Kadıköy'de yapılan dayanışma eylemi polis tarafından engellenmek istenmiş, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'ın da aralarında olduğu kişiler gözaltına alınmıştı. Ters kelepçe takarken polisin kolunu kırdığı Gülsüm Elvan, suç duyurusunda bulunmuştu.

Gülsüm Elvan ise 'kötü muamele yasağının' ihlal edildiğini belirterek, 2017'deki müdahaleyi Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.