AYM'den Gezi'de gözünü kaybeden Sarıkaya için karar: Polisler yeniden soruşturulacak

AYM'den Gezi'de gözünü kaybeden Sarıkaya için karar: Polisler yeniden soruşturulacak

AYM, Gezi Direnişi'nde gözüne atılan gaz fişeğiyle Erdal Sarıkaya'nın yaralanmasına neden olan polislerin yeniden soruşturulmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM); Gezi Direnişi'nde polisin attığı gaz fişeği nedeniyle gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’nın başvurusunu karara bağladı. Buna göre, Sarıkaya'nın yaralanmasına neden olan polisler yeniden soruşturulacak.

Erdal Sarıkaya, 10 Haziran 2016'da Taksim Meydanı'ndaki Gezi Parkı eylemleri sırasında polis müdahalesi sonucu gaz fişeği ile yaralandı ve bir gözünü kaybetti. Başsavcılık, kimliği tespit edilen 16 polisle ilgili Valilik'ten soruşturma izni istedi ancak verilmedi. Sarıkaya'nın açtığı tazminat davası da süresi içinde başvurulmadığı gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine Erdal Sarıkaya, 9 Kasım 2017'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Mahkeme 17 Mart 2021'de başvuruyu karara bağladı.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre AYM, polisin ateşlediği biber gazı kapsülünün isabet etmesiyle bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya'ya 'eziyet' edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Yüksek Mahkeme, sekiz yıldır yargı önüne çıkarılmayan sorumlu polislerin yeniden soruşturulmasını karara bağladı.

VALİLİK İZİN VERMEDİĞİ İÇİN ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLEMEDİ

Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle Sarıkaya için 'eziyet yasağı hakkının' ihlal edildiğini kararlaştırdı. Karar, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden soruşturma yapılması için İstanbul Başsavcılığı'na gönderildi. AYM kararında, Sarıkaya'nın yaralanması olayının 'soruşturması izne bağlı' suçlardan olmadığı buna rağmen valilikten izin istendiği de kaydedildi.

AYM, iznin verilmemesi nedeniyle etkin bir soruşturma yürütülemediğini ve 'eziyet yasağı hakkının' ihlal edildiğine hükmetti. Bu nedenle etkili bir soruşturma yürütülemediği belirtildi. Sarıkaya'nın yaralanmasına neden olan polisler hakkında yeniden soruşturma yapılacak.