AYM'den Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez hak ihlali kararı

AYM'den Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. AYM, gerekçesini gece saat 03.05’te açıkladı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, “Anayasa, kamu makamlarına ve derece mahkemelerine Anayasa Mahkemesi kararlarına direnme veya bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermemektedir” denildi.

Berberoğlu, AYM ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, mahkûmiyet hükmünün infazının devamına karar verilmesi nedeniyle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 26 Ekim 2020'de AYM'ye başvurdu. Başvuru, 21 Ocak’ta karara bağlandı.

AYM, milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu ile ilgili ikinci kez verdiği hak ihlalinin gerekçesini açıkladı. Kararda, yerel mahkemenin yeniden yargılama yapması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, Berberoğlu’nun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi gerektiği vurgulandı. Hukuk devleti vurgusu yapılan ve AYM kararlarının bağlayıcılığına dikkat çekilen kararda; “Anayasa'nın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfî kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemez” denildi.

Bu karar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Daha önce AYM kararını tanımayan mahkemenin, ikinci ihlal kararının gereğini yerine getirmesi durumunda ikinci adım olarak Berberoğlu’nun milletvekilliğini düşüren Meclis’te konunun tartışılması bekleniyor.