AYM’den Deniz Yücel için hak ihlali kararı

AYM’den Deniz Yücel için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, muhabir Deniz Yücel’in gözaltı ve tutuklama kararlarının hukuki olmadığına ve haklarının ihlal edildiğine hükmederek, Yücel'e manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM); Die Welt’in eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in gözaltı ve tutuklama kararlarının hukuki olmadığına, “kişi hürriyeti ve güvenliği ile “ifade ve basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek mahkeme, Yücel’e 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

Birgün'den Dilek Yeğin'in haberine göre AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddiaları oy birliğiyle kabul etti. Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının Anayasa’nın 19’uncu maddesiyle güvence altına alındığının altını çizen mahkeme kararında, Yücel’in bu haklarının ihlal edildiği bildirildi. Yücel’in, basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği yönündeki başvuru da oy çokluğuyla kabul edildi.

'İÇ HUKUK YOLLARI TÜKETİLMEDİ'

Yücel’in gözaltına alınmasının hukuksuz olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği yönündeki başvurusu ise reddedildi. AYM’nin ret kararında, bu iddiaların “dayanaktan yoksun” olduğu savunularak iç hukuk yollarının tüketilmediği ifade edildi.