AYM: 1994'te Şırnak'ın askeri uçaklarla bombalanması yaşam hakkı ihlali

AYM: 1994'te Şırnak'ın askeri uçaklarla bombalanması yaşam hakkı ihlali

AYM, 1994 yılında Şırnak'ın iki köyünün askeri uçaklar tarafından bombalanmasının yaşam hakkı ihlali olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) İkinci Bölüm, Şırnak ilinin Uludere ilçesine bağlı Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 1994 yılında askeri uçaklar tarafından bombalanmasının yaşam hakkı ihlali olduğuna oybirliğiyle karar verdi.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre 26 Mart 1994'te TSK'ye ait uçakların bombalaması sonucunda Şırnak'ın Kuşkonar köyünde 25, Koçağılı köyünde ise 13 kişi yaşamını yitirmişti. Köylerdeki yerleşim birimlerinin yıkıldığı saldırıda Şırnak Başsavcılığı eylemi PKK'nin yaptığını belirterek dosyayı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) göndermişti. Ardından DGM ise bu yönde delil bulunmadığını belirterek dosyayı Diyarbakır Başsavcılığına iletmişti.

TAHİR ELÇİ DOSYANIN TAKİPÇİSİYDİ

1997 yılından 2004'e kadar dosya hakkında hiçbir işlem yapılmamışken geçen yıllarda katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, o dönemde dosyanın bizzat takipçisi olarak soruşturmanın askeri savcılığın görev alanında olduğunu kabul ettirmişti. Pek çok defa mahkemelerin birbirine ilettiği davada Askeri savcılık son olarak uçakların köy bombaladığına dair kanıt olmadığını söyleyerek dosyayı takipsizlikle kapatmıştı. Tahir Elçi ise ardından konuyu AYM'ye taşıdı.