'AYM, Tuğluk'un hayatını tek başına sürdüremeyeceğini itiraf etti'

'AYM, Tuğluk'un hayatını tek başına sürdüremeyeceğini itiraf etti'

AYM’nin aldığı ara kararda, Tuğluk’un cezasının infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik talebin reddi yönünde hüküm kurulduğu açıklanmıştı.

Demans teşhisi konulmasına rağmen tahliye edilmeyen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için AYM’ye yapılan tahliye başvurusu da reddedilmişti. Tuğluk’un avukatları tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, “AYM, önüne sunulan dosyada Sayın Tuğluk’un sağlık durumunun geldiği aşamayı gösteren çok sayıda belgeyi göz ardı edemeyerek gitgide daha ağır bir tabloya sahip olacağının ve tek başına hayatını sürdüremez duruma geleceğinin itirafını yaparken, insan hakları mekanizmalarının köklü içtihadının zorunlu kıldığı kararı ise vermekten imtina etmiştir” denildi.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutulan demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için yapılan infaz erteleme ve tahliye başvurusu Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından değerlendirildi. AYM’nin aldığı ara kararda, Tuğluk’un cezasının infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik talebin reddi yönünde hüküm kurulduğu açıklandı.

Öte yandan, uzman görüşlerinde “yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın tek başına sürdürmesinin mümkün olmadığı” belirtilen Tuğluk hakkında verilen AYM kararında, “hastalığının ilerleme durumuna göre belirli aralıklarla tahliyesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirileceği” ifade edildi.

Tuğluk’un avukatları, AYM karına ilişkin bir açıklama yaptı. “Hastalığın ilk teşhisinin konulduğu Seka Devlet Hastanesinin ilk raporlarından bugüne, her yeni durum, belge, tıbbi raporlar ve mütalaalarla birlikte her defasında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına infaz ertelemesi için yaptığımız başvurulara ya uzun bir süre yanıt verilmemiş ya da ATK raporları gerekçe gösterilerek taleplerimiz reddedilmiştir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Tuğluk hakkında hazırlanan raporların göz ardı edildiği kaydedildi.

'AYM İTİRAF ETTİ’

AYM’nin “Tedbir kararı kapsamında başvurucunun tedavisine devam edilmesinin yanı sıra, nöroloji ve psikiyatri polikliniklerinde düzenli bir şekilde muayenesinin sağlanmasına, hastalığının seyri ve ilerleme durumuna göre belirli aralıklarla cezasının infazının ertelenmesi ve tahliyesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesine” şeklindeki karara rağmen  tedbir taleplerinin reddine dair değerlendirmesinin tam zıddı bir ifadenin de yer aldığı belirtilen açıklamada, “Öyle anlaşılıyor ki AYM, önüne sunulan dosyada Sayın Tuğluk’un sağlık durumunun geldiği aşamayı gösteren çok sayıda belgeyi göz ardı edemeyerek gitgide daha ağır bir tabloya sahip olacağının ve tek başına hayatını sürdüremez duruma geleceğinin itirafını yaparken, insan hakları mekanizmalarının köklü içtihadının zorunlu kıldığı kararı ise vermekten imtina etmiştir. AYM, kararda Tuğluk’un toplam 99 defa muayene edildiğini tespit ederken, ilgili süreci tekrar Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı ile ATK ‘ya teslim etmiştir” denildi.