AYM, Rıza Bayram dosyasın takipsizlik kararını bozdu: 'Ölüm su dışında gerçekleşmiş olabilir'

AYM, Rıza Bayram dosyasın takipsizlik kararını bozdu: 'Ölüm su dışında gerçekleşmiş olabilir'

AYM, 2014'te Mersin'de polis müdahalesinde nehire düşerek yaşamını yitiren Rıza Bayram’ın dosyasına takipsizlik kararı verilmesini "yaşam hakkı ihlali" olarak değerlendirirken, savcı karara rağmen dosyayı incelemeye almadı.

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Fahrettinpaşa Mahallesi'nde 9 Haziran 2014 tarihinde Lice Katliamı protestosuna katılan Rıza Bayram'ın, polisin müdahale etmesiyle yaşanan kovalamacada Bedran Irmağı'na düşerek hayatını kaybetmesine ilişkin savcılık tarafından yürütülen soruşturmaya verilen takipsizlik kararına Anayasa Mahkemesi (AYM); ''yaşam hakkı ihlali'' dedi.

Bayram’ın ölümüne dair Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmaya, “…herhangi bir kimseye atfedilebilecek ihmal veya kusurlu bir eylem ve suçun işlendiğine ilişkin yeterli şüphe oluşturacak delil bulunamadığı…” gerekçesiyle  16 Aralık 2015'te takipsizlik kararı verdi. Savcılığın kararına karşı Bayram'ın aile avukatı aracılığıyla Tarsus Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz da aynı gerekçeyle 18 Ocak 2016 tarihinde reddedildi.

AYM DOSYAYI SAVCILIĞA İLETTİ

Bayram'ın aile avukatı bunun üzerine dosyayı 2016'da AYM'ye taşıdı. Dosyayı inceleyen AYM, 13 Kasım 2020'de oy birliğiyle "yaşam hakkı ihlal edilmiştir" kararı verdi. 
AYM,''… Başvurucunun iddiaları ile kamu görevlilerinin karıştığı iddia edilen şüpheli ölüm olaylarında kuşkusuz ölüm nedeninin tespiti ve olayın aydınlatılabilmesi için devletin etkili soruşturma yükümlülüğü daha da önem kazanmaktadır. Bu nitelikteki olaylarda yetkili mercilerin başvurucunun iddialarını, tanık ifadelerini dikkatlice değerlendirerek şüpheli ölüm olayında şüpheye yer vermeyecek ölçüde bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak bir soruşturma yapması gerekmektedir. İncelemeye konu olan Başsavcılık dosyasında başvurucunun iddiaları ile başvurucu tarafından dinlenilmesi talep edilen tanıklar, beyanlarında Rıza Bayram ile güvenlik güçleri arasında bir arbede yaşandığını iddia edilmesi ve görüntü kayıtlarının incelemesi sonucunda düzenlenen uzman bilirkişi raporunda Rıza Bayram’ın arkasından önce silahlı bir güvenlik görevlisinin, ardından iki kişinin gitmesi, silahla üç el ateş edildiğine dair bulguların varlığı, ölümün su dışında gerçekleşmiş olma ihtimali, dolayısıyla kamu görevlileri aleyhine oluşan yoğun şüphenin ortadan kaldırılmamış olması karşısında ölümün gerçekleşme koşullarının tespiti için en üst düzeyde bir inceleme yapılması muhakkaktır…” diyerek Anayasa’nın 17'nci maddesindeki yaşam hakkının usul boyutunca ihlal edildiği belirterek, dosyayı tekrardan incelenmesi için Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. 

CENAZEDE DARP İZLERİ VARDI

Rıza Bayram’ın ölümünün ardından hazırlanan bilirkişi raporunda birçok şüpheye yer verilmişti.

Rapora göre, “Rıza Bayram TOMA’dan kaçtı. Duvarın üzerinden atladı, arkasından polis atladı ve hemen akabinde üç el silah sesi duyuldu. Sonra nehrin kenarına bir nesne atıldı. Polis, ırmağa birinin düştüğünü anons etti ama müdahale etmedi.”

Öte yandan Bayram’ın cansız bedeninde de darp izleri olduğu görülmüştü.

SAVCI KARARI GÖRMEDİ
 
Aile avukatı, AYM'nin kararına rağmen savcılığın halen dosyaya ilişkin bir işlem yapmadığını belirtti.

DAHA FAZLA