AYM, paralel baro ve bekçilere yetki düzenlemelerinin iptali başvurusunu reddetti

AYM, paralel baro ve bekçilere yetki düzenlemelerinin iptali başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin paralel baro ve bekçilere yetki düzenlemesinin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM); AKP ve MHP ortaklığıyla savunmayı etkisizleştirmek üzere Meclis'ten geçirilen ''paralel baro'' düzenlemesi ile bekçilere büyük yetkiler getiren düzenlemenin iptali için Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yaptığı başvuruları reddetti.

CHP, çoklu baro olarak bilinen bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

BEKÇİ DÜZENLEMESİNİN İPTALİ DE REDDEDİLDİ

AYM'nin çoklu baro ve bekçilik düzenlemesinin yürütmelerini durdurma istemlerini reddettiği bildirildi.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP-MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaşmıştı.

Kanun teklifine göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde bekçiler silahlı olarak istihdam edilecek. 

PARALEL BAROLAR KURULACAK

80 baronun karşı çıktığı, ‘çoklu baro’nun önünü açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK); adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor.