AYM: Katliamları protesto eden öğrencilere ceza verilmesi ‘hak ihlali’

AYM: Katliamları protesto eden öğrencilere ceza verilmesi ‘hak ihlali’

AYM, IŞİD’in düzenlediği katliamları protesto etmek amacıyla 2016 yılında afiş asan öğrencilere idari para cezası kesilmesini hak ihlali olarak gördü.

Anayasa Mahkemesi (AYM); Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde, IŞİD’in düzenlediği katliamları protesto etmek amacıyla 2016 yılında afiş asan öğrencilere idari para cezası kesilmesini hak ihlali olarak gördü.

Mahkeme, gerekçesinde “Yaşanan terör saldırılarına dikkat çeken ve saldırılarda ölenlerin unutulmaması çağrısı içeren afişin asılmasının bir düşünce açıklaması mahiyetinde olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır” dedi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde bir grup öğrenci, ülkede yapılan bombalı saldırıları protesto etmek amacıyla 22 Mart 2016’da toplandı. Öğrenciler, yerleşkenin üç farklı noktasına katliamların tarihlerinin bulunduğu çeşitli pankartlar astı. Fakülte yönetiminin çağrısı üzerine polis, yerleşkeye girerek pankartları indirdi ve 8 öğrenciyi gözaltına aldı. Emniyet’e götürülen öğrencilere Kabahatler Yasası uyarınca izinsiz afiş astıkları gerekçesiyle 219’ar TL idari para cezası uygulandı. Ankara 6. Sulh Ceza Hâkimliği, cezaların iptali istemini reddetti. Bu öğrencilerden iki tanesi bireysel başvuru yoluna gitti.

AYM ‘İHLAL’ DEDİ

Kararın gerekçesinde, gayriresmi raporlara göre Türkiye’de 2016 yılı içinde 17 kez canlı bomba ve bombalı araçla saldırı düzenlendiği; saldırılarda toplam 298 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılarak, şöyle denildi:

“Yaşanan terör saldırılarına dikkat çeken ve saldırılarda ölenlerin unutulmaması çağrısı içeren afişin asılmasının bir düşünce açıklaması mahiyetinde olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır. Öte yandan başvuruya konu afişin asılması, öğrencilerinden oluşan bir topluluğun protesto eylemi sırasında gerçekleştiğinden anayasada düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına ilişkin güvencelerden yararlanır. Somut olayın koşullarında barışçıl bir protesto gösterisi sırasında başvuruya konu afişin asılması nedeniyle başvurucunun idari para cezası ile cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ilgili ve yeterli gerekçe ile ortaya konulamamıştır.”