AYM 'FETÖ' iddiasını hak ihlali saydı

AYM 'FETÖ' iddiasını hak ihlali saydı

Anayasa Mahkemesi, meslekten ihraç edilen ve bir süre tutuklu kaldıktan tahliye edilen ve yargılama sonunda beraat eden 3 eski Cumhuriyet savcısıyla ilgili hak ihlali kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olmak iddiasıyla meslekten ihraç edilen ve bir süre tutuklu kaldıktan tahliye edilen ve yargılama sonunda beraat eden 3 eski Cumhuriyet savcısıyla ilgili hak ihlali kararı verdi.

Başvurucuların, “suç işlendiğine dair kuvvetli belirtilerin ve somut olguların ortaya konulmadan” tutuklandığını belirten yüksek mahkeme, iki eski savcıya 27 bin 50’er, diğerine ise 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararlara göre, 15 Temmuz darbe girişiminden ardından ihraç edilen eski Serik Cumhuriyet Savcısı Mustafa Açay, 18 Eylül 2016’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı. Sulh Ceza Hakimliği, Açay hakkında 20 Temmuz 2016’da tutuklama kararı verirken gerekçesinde istihbarat raporlarına dikkat çekti, “Serbest bırakılmasına ilişkin verilecek karar milli vicdana yargı eliyle saldırıda bulunmak anlamına gelir” dedi. FETÖ üyeliği suçlamasıyla hazırlanan iddianemeyi kabul eden mahkeme, Açay’ın 20 Kasım 2017’de tahliyesine karar verdi. Mahkeme, 6 Temmuz 2018’de Açay’ın beraatine karar verdi. 15 Temmuz sırasında Artvin Savcısı olan E.A., FETÖ üyeliği iddiasıyla 17 Temmuz 2016’da gözaltına alındı ve bu ilde 19 Temmuz’da tutuklandı. Sulh ceza hakimliği, tutuklama kararında HSK’nin E.A’yı açığa almasını kuvvetli suç şüphesi olarak gösterdi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, hazırlanan iddianamede aleyhinde bir tanık ifadesi bulunan E.A’nın Bylock kullandığı belirtilen bazı hakim ve savcılarla da telefon iletişimi kurduğu belirtildi. Erzurum’da 10 Ekim 2017’de yapılan ilk duruşmada tahliye edilen E.A., 14 Nisan 2018’de ise beraat etti. Gerekçede, E.A. aleyhindeki ifadelerin somut bilgiler içermediği kaydedildi. Eski Alaşehir Savcısı Ali Aktaş, 18 Temmuz 2016’da tutuklandı. İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ üyeliğinden dava açılan Aktaş’ı 22 Mayıs 2017’de tahliye etti. Eski Savcı Aktaş, 13 Şubat 2019’da beraat etti. Mahkeme, gerekçesinde “Kuşkudan sanık yararlanır” dedi.