Aydın’da talan projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Aydın’da talan projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Aydın’da yapılmak istenen Jeotermal Kaynak Araması projesine "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş. tarafından yapılmak istenen Jeotermal Kaynak Arama Sondajı DES-10 Kuyusu için bilirkişi heyeti, “ÇED gerekli değildir” kararını verdi.

Köylüler, Aydın Valiliği tarafından 4 Nisan’da şirketin projesine verilen “ÇED Gerekli değildir” kararının iptali ve acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulmasına yönelik dava açmış ve bilirkişi heyetinin bölgede inceleme yapmasına karar verilmişti.

Sendika.org’da yer alan habere göre; evlere 40 metre uzaklıkta 2 bin hektarlık alanda yapılması planlanan projeye ilişkin bilirkişi heyeti “ÇED gerekli değildir ” kararını verirken şirketin derinliği 1200-1400 metre bir kuyu açacağı belirtiliyor. Şirketin açacağı sondaj kuyusu ile jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri öğrenilecek. Bunun için kullanılacak malzemeler bölgenin halk sağlığını tehlikeye atıyor.

NE OLMUŞTU?

Nisan ayında Erdoğan tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Acele kamulaştırma” kararının ardından Aydın’ın Köşk ilçesindeki bölgelerde Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş. tarafından sondaj kuyusu için Aydın Valiliği, 4 Nisan’da ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararını vermişti.

Bölgedeki zeytinlikleri ve verimli tarım arazilerini talan edeceği gerekçesiyle sondaj arama projesine karşı toprağını ve suyunu savunan köylüler, tuttukları nöbet alanında jandarma saldırısına uğrayarak gözaltına alınmıştı.

DAHA FAZLA