Aydın'da JES'e karşı birlikte mücadele çağrısı 

Aydın'da JES'e karşı birlikte mücadele çağrısı 

Aydın'ın İncirliova ilçesinde yapılması planlanan JES projesinin bakanlık tarafından kabul edilmesini yerel halk ve çevre savunucuları protesto etti. Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği üyesi Şimşek, "Salgın fırsat bilinip ÇED olumlu kararı alındı. Nefes aldığımız havamız, çoluk-çocuğumuzun geleceği, sağlığı yok sayılarak tehlikeye atılmıştır" dedi.

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP); Gürmat Elektrik Anonim Şirketi’nin kentin İncirliova ilçesi Kızılcaköy, Dereağzı, Gerenkova mahallelerini kapsayan Sarı Zeybek Jeotermal Elektrik Santrali (JES) projesinin 10 Nisan'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasını protesto etti.

Kızalcaköy Meydanı’nda yapılan açıklamaya çevre halkı ve doğa savunucuları katılım sağladı.

Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği üyesi Gülten Şimşek, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı dava açıldığını ifade ederek mahkeme sonuçlanana kadar hiçbir faaliyete izin vermeyeceklerini dile getirdi.

2018 yılının ağustos ayı itibarıyla direnişte olduklarını belirten Şimşek, projeye verilen onayı tanımadıklarını vurguladı.

Hukuki zeminde de mücadele edeceklerini belirten Şimşek, “ÇED olumlu kararı ile birinci sınıf tarım arazilerimiz, incirimiz, zeytinimiz, Aydın’a içme suyu sağlayan İkizdere Barajı sularımız, nefes aldığımız havamız, çoluk-çocuğumuzun geleceği, sağlığı yok sayılarak tehlikeye atılmıştır. Biz bu vatan topraklarında üretmek istiyoruz, sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz” dedi.

Kararın Zeytincilik, Su Kaynakları Koruma, Toprak Koruma kanunlarına aykırı olduğunu ve Anayasa’nın 56’ncı maddesi ile çeliştiğine işaret eden Şimşek, “Salgın fırsat bilinip ÇED olumlu kararı alındı. Bizimle birlikte tüm mahalle muhtarlarının, Aydın Büyükşehir, Efeler ve İncirliova belediyelerinin de karşı dava açmalarını talep ediyoruz” dedi.

Hukuki süreç tamamlanana kadar hiçbir faaliyete izin vermeyeceklerini belirten Şimşek, “Sözde değil, gerçekten elimizi taşın altına koyalım. Her gün ölmektense onurluca mücadelemizi verelim ve bir gün ölelim” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA