Aydın'da bir araya gelen çevreciler, JES'lere karşı eylem yaptı

Aydın'da bir araya gelen çevreciler, JES'lere karşı eylem yaptı

İklim Adaleti için Küresel Eylem Günü'nde Aydın'da bir araya gelen çevreciler JES'lerin doğada yarattığı tahribatı ve canlı yaşamına yönelik etkilerini dile getirerek JES'lerin kapatılması talebinde bulundu.

İleri Haber

6 Kasım İklim Adaleti için Küresel Eylem Günü'nde Aydın'da bir araya gelen çevreciler jeotermal santrallere (JES) karşı eylem yaptı.

İklim krizine karşı bir araya gelen çevreciler tarafından yapılan basın açıklamasında, krizi yaratan kapitalist sisteme karşı değişimin yalnızca halkların dayanışması ve birlikte mücadelesi ile mümkün olduğu vurgulandı. "Tüketimden beslenen kapitalist ekonomi ve politiği gezegenimizi yok oluş sınırlarına getirdi" denilen açıklamada, orman yangını ve sel gibi felaketlerin de iklim krizinin sonuçları olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında "Biz yıllardır HES'lerle, JES'lerle, GES'lerle, RES'lerle, BES'lerle tarım alanları, ormanları, dereleri, nehirleri tarumar ederek 'yenilenebilir enerji'  ile rıza imalatı yapan yönetim altında yaşıyoruz" ifadesine yer verilirken, "Aydın'da tarım arazilerimizi, suyumuzu, havamızı kirleten, zehir saçan jeotermal santrallerin dumanının altında kanser olarak ölüyoruz" denildi.

'AYDIN KABA ÖLÜM HIZI ARTIŞINDA 1. SIRADA'

JES'lerin doğada ve canlı yaşamında yarattığı tahribatlara da açıklamada yer verilirken, "2007 yılında çıkarılan JES yasası ile Aydın yüzölçümünün yüzde 59'u JES uygulamalarına açıldı" bilgisi ile birlikte; Aydın'da artışa geçen ölüm oranları da hatırlatıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Son 5 yılda Aydın'da kaba ölüm hızı Türkiye ortalamasından 9 kadat fazla arttı. Aydın, Türkiye'de kaba ölüm hızının en fazla arttığı 1. il oldu."

'ACİL VE TEK TALEBİMİZ, AYDIN'DA JES'LER KAPATILSIN'

Aydınlı çevreciler, açıklamalarını JES'ler kapatılsın talebiyle bitirerek şunları söyledi:

"Söz Aydın halkınındır. Biz Aydın'da JES istemiyoruz. Acil ve tek bir talebimiz var, Aydın'da JES'ler kapatılsın."

DAHA FAZLA