Aydıncık Yat Limanı Projesi: Roma mezarları ve Akdeniz Fokları tehlike altında!

Aydıncık Yat Limanı Projesi: Roma mezarları ve Akdeniz Fokları tehlike altında!

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde sit alanı ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan yat limanına tepkiler artıyor.

Roma mezarlarının bulunduğu sit alanına ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan Aydıncık Yat Limanı’nı yaşam savunucuları kabul etmiyor. İşin peşini bırakmayacaklarını söyleyen Akdeniz Fokları Araştırma Merkezi Akdeniz Bölge Sorumlusu ve Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, “Vatandaşın vergileriyle yapılmış bir tesisin işgal edilmesini istemiyoruz ve uygun başka bir noktada yapılmasını istiyoruz” dedi.

Mersin İmece Haber’den Ayşenur Önal’ın haberine göre, Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde sit alanı ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan yat limanına tepkiler artıyor. 2013 yılında verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunun geçersiz olduğunu kaydeden yaşam savunucuları, o dönem verilen yer ile şimdi yapılması planlanan yerin farklı olduğuna dikkat çekti.

Akdeniz Fokları Araştırma Merkezi Akdeniz Bölge Sorumlusu ve Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, projenin can alıcı noktalarına değindi. Şu an yapılması planlanan yerin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapacak şirkete devredildiğini iddia eden Sarı, “Devredilen araziyle ilgili somut belgelerimiz yok ama başka görüşler var. Bu kara bölümündeki yaklaşık 30 dönümlük yerde belediyenin tesisleri var. Halkın vergileriyle yapılmış tesisler bunlar. Buralar tamamen yat limanının bünyesine geçirilmeye çalışılıyor” dedi.

‘YETKİLİLER 150 YATLIK YER DİYOR, KAĞIT ÜZERİNDE 400’

Liman projesinin 2 kez yer değiştirdiğini kaydeden Sarı, “2013’de projenin olduğu nokta iptal edildi ve zeminin uygun olmadığı söylendi. Sonra bunu batıya kaydırıyorlar ve batıda 400 yatlık bir alan dere ağzı dedikleri bir yere taşındı. Ve dere ağzı olduğu için burası da iptal edildi. Madem dere ağzıydı, neden oraya taşıdınız? Buradan da vazgeçip 2013’de projenin başladığı alana yeniden dönüş yapıyorlar. Hep 400 yatlık yer planlanıyordu şimdi ise 250 yatlık bir alan planlanıyor. Kağıt üzerinde öyle görünüyor. Yetkililerden duyduklarımıza göre, muhtemelen şehrin gözüne güzel görünmek için 150 yatlık diye dayatmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘SİT ALANI VE ROMA MEZARLARI VAR BÖLGEDE’

Sit alanı olan yere projenin yapılmak istendiğine dikkat çeken Sarı, Roma mezarlarının hala orada bulunduğunu söyledi. Sarı, “Sit alanına inşaat yapamazlar. Ayrıca bölgede fok tespitleri yapıyoruz ve orada beslenme ve yaşam mağaraları var. Buraları yok sayacaklar. Biz hareket etmezsek bu mağaralar gidecek. Bern Sözleşmesi’ne göre bu mağaralar ya da fok yaşam alanlarının korunması gerekiyor ve Türkiye taraf olmuş, imzalamış. Her nedense burayı korumuyorlar, korumadıkları gibi yat limanı yapılmak isteniyor. Ayrıca yatların giriş noktası halk plajına doğru bakıyor. Yatların altında salma olduğu için kamyon gibi anında dönüş yapamazlar, geniş dairesel bir hareketle giriş yapacaklar limana, bu da halk plajını da ortadan kaldıracak. Bütün bu teknik olayları gözden kaçırmışlar ve zaten ÇED raporu yok. Çünkü 2013’deki ÇED raporunu şimdiki projeye göre uygulamıyorlar, yer kaydırması var. Diğer taraftan yat limanının yapılacağı yerde rüzgar hareketlerini gündeme getirmemişler. Aydıncık’ın kendine has bir rüzgarı var. Yaklaşık 80 km’yi buluyor ve 10-15 günü bulabiliyor. Bu rüzgar olunca yatlar çıkamayacak ya da giremeyecek limana. Çok şiddetli lodoslar var, seraların camlarının kırıldığı bir lodos. Bunların tamamı gözden kaçırılmış” şeklinde konuştu.

‘SÜREÇ YILLAR ALACAK AMA BIRAKMAYA NİYETİMİZ YOK’

“Bu yat limanı kaçıncı sınıf bir yat limanı?” diye soran Sarı, şunları söyledi:

“Eğer siz 3’üncü sınıf bir yat limanı yapıyorsanız burası toprakla doldurulmaz. Toprakla kıyıyı doldurmaya başladılar. Demek oluyor ki buranın kalite değeri düşük. Yetkililerin bunu bir an önce durdurması lazım. Doğaya yapılan bu müdahale ile büyük bir zarar oluşacak ve olduğu gibi bu dökülen malzemeler halk plajına gidecek.

Biz asla yat limanına karşı değiliz. Yat limanı uygun olan alana yapılsın. Mevcut ve atıl durumda bir balıkçı barınağımız var, bugüne kadar gelen yatlar orada tutulabiliyordu. Ekstradan yapılmak istenen bu limanla başka bir amaç güdüldüğünü düşünüyoruz. Bu anlamda Alanya yat ve balıkçı limanı iç içe, büyük gemilerde girebiliyor. Burada da neden onlar gibi yapmıyoruz da, sit alanı ve fokların yaşam alanı olan yerleri işgal ediyoruz? Biz bu işin yakasını bırakmayacağız. Süreç yıllar alacak ama bırakmaya niyetimiz yok. Acilen durdurulmalı bu inşaat.”

DAHA FAZLA