Ayasofya camiye çevrildiği için tuvaletine 1 milyon lira harcanmış!

Ayasofya camiye çevrildiği için tuvaletine 1 milyon lira harcanmış!

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi nedeniyle tuvalet yenileme ve tadilat düzenlemeleri yaklaşık 1 milyon liraya mâl oldu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, temmuz ayında camiye dönüştürülen Ayasofya’nın tuvaletlerini yenilemek için düzenlediği “yenileme” ihalesini, “950 bin TL” teklif veren Iras Yapı Organizasyon Anonim Şirketi kazandı. 

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü 29 Eylül tarihinde “Ayasofya Camii Tuvaletleri Yenileme İşi” adı altın bir ihale düzenledi. Üç şirketin katıldığı ihaleyi “950 bin TL” teklif veren Iras Yapı Organizasyon Anonim Şirketi’nin kazandığı duyuruldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile şirket arasında 15 Ekim tarihinde sözleşme imzalanırken tuvaletlerin, Ağustos 2021'e kadar yenilenmesi istendi.

Ayasofya Camii yetkilileri de dikkati çeken ihaleye ilişkin BirGün'den İsmail Arı'ya açıklama yaptı. Ayasofya Camii’ndeki Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, “Tuvalet tadilatı ve yenileme işi daha yeni başladı. Bu tadilatla beraber ‘camiye uygun yeni lavabolar’ yapılacak. Camilerde olduğu gibi abdest alma yerlerinin de bulduğu alanlar yapılacak” ifadelerini kullandı.

'TUVALETLER AYASOFYA'NIN İÇİNDE DEĞİL, ŞANTİYE BİNALARINDA'

TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ise yaptığı açıklamada, “Ayasofya bin 500 yılı aşkın bir süredir ayaktadır ve bir kültürel mirastır. Bu tuvaletler Ayasofya’nın içerisinde değil, dışarıdaki şantiye binaları denen alandadır. Dolayısıyla asıl tartışılması gereken konu da yüzyıllardır ayakta olan bir kültürel mirasın camiye dönüştürülmesidir” ifadelerini kullandı.