Ay ışığının çizgilerinde: Harold ve Mor Tebeşir

Ay ışığının çizgilerinde: Harold ve Mor Tebeşir

Çizgilerin sınırsızlığının ay ışığıyla buluştuğu bir tebeşirin peşinde, hayal gücünü ve kendini fark etme hikayesi…

Umut Dağlar

Bir tebeşirle nereye kadar gidebiliriz? O tebeşirle önümüze dilediğimizi çizebilir ardından o yolu dilediğimizce yürüyebilir miyiz? Harold elindeki mor tebeşirle hepimizin hayallerini bir bir çiziyor; o yollarda dilediğince yürüyor…

Ay ışığında biraz gezinti yapmak isteyen Harold, çok doğal olarak, ay ışığına ihtiyaç duyar. Tepesine kondurduğu ay ve önüne çizdiği dümdüz çizgide yürür durur… Çizdiği kendisine ait olsa da düz çizgiyi takip etmek oldukça sıkıcıdır. Ve kestirme yola sapar; hikayesi kendi ellerinde, hikayesini yaşamaya başlar.

Harold bir yandan çizer bir yandan yürürken bazen işler olurundan çıkar. Bazense unutur elindeki mor tebeşiri; sonra farkına varır ve kendi ihtiyacı olanı çiziverir hikayesine. Ormanların içinden, sayısız yediği tartların tadı damağında; tam zirveden düşerken çizdiği balonun iplerine tutunarak uzun bir yolculuktan sonra huzurlu uykusunun yatağını çizer.

Harold ve Mor Tebeşir, bir çocuğun hayal gücünün çizgilerinin salt kendisine ait olduğunu gösteriyor bizlere. Ve o çizgilerin sınırlarının olmadığını… Zaman zaman hayal ile gerçeğin arasında nerede olduğumuzu anlayamadığımız sayfalarda, gerçeğin ta kendisinin hayal kurmak olduğunu gözler önüne seriyor. Harold mor tebeşirinin her bir çizgisinde özgürlüğünü resmederken peşinden sürüklüyor bizleri hikayesinde.

Hikayemiz eğlenceli ve macerayla devam ederken çok önemli bir şeyi daha sezdiriyor çocuklara: İhtiyaçlarının farkında olma ve bu ihtiyaçları giderebilmek. Harold mor tebeşiriyle o an ihtiyacı olanı resmediyor bizlere; tıpkı bizlerin sıkıştığımız bir anda çıkış kapısını aramamız gibi… Çocuklar kendi hikayelerinde  ihtiyaçlarını ve beklentilerini Harold kadar hızlıca giderebilir mi, meçhul. Fakat Harold’ın yolculuğuyla birlikte kendi hikayelerinin ve ihtiyaçlarının da farkına varacaklardır.

Harold ve Mor Tebeşir, kendini fark etmek, hayalleriyle gökyüzünün ötesine ulaşmak, gerçeğin tam ortasına benzersiz bir hikaye kondurmak için çabalayan çocukların- geleceğin yetişkinlerinin- hikayesi olmaya devam ediyor, 1995’ten beri… O tarihten bu yana mor tebeşirinin izinden giden çocuklar dağın zirvesindeyken düşüveren çocuklara uçan balon oluyor, bazen de sıcacık bir yatak.

Ay ışığının izinden rengarenk ve sınırsız yollara dizilen çocuklara…

KÜNYE: Harold ve Mor Tebeşir, Crockett Johnson, Çev. Mahir Ünsal Eriş, Can Çocuk Yayınları, 2021, 64 Sayfa.

DAHA FAZLA