Avusturya, Türkiye'de tutuklu gazeteci Zirngast'in serbest bırakılmasını talep etti

Avusturya, Türkiye'de tutuklu gazeteci Zirngast'in serbest bırakılmasını talep etti

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "Türkiye'de birçok insanın haksız yere tutuklandığı yönünde net görüşe sahibim" diyerek Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Max Zirngast'in serbest bırakılmasını talep etti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türkiye'de tutuklu bulunan Viyanalı gazeteci Max Zirngast'in serbest bırakılmasını talep etti.

Kurz, bugünkü basın toplantısında, Türkiye'de tutuklu bulunan Zirngast'a yardımın sağlanması konusuna değindi. 

"Türkiye'de birçok insanın haksız yere tutuklandığı yönünde net görüşe sahibim" diyen Avusturya Başbakanı, Sputnik'te yer alan habere göre "Hukukun üstünlüğünü bekliyoruz ve görüşüme göre, bu gazetecinin derhal serbest bırakılmasına yol açmalı" diyen Kurtz, "Türkiye'nin bu ve diğer birçok durumlardaki hareketi kabul edilemez" diye ekledi.

NE OLMUŞTU?

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Ankara’da 11 Eylül sabah saat 05:00’te yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Zirngast’ın çalışanı olduğu Almanya merkezli “re:volt” adlı dergiden yapılan açıklamada, Zirngast’ın “terör” suçlamasının yanı sıra “büyük olasılıkla siyasi yayınlar” nedeniyle gözaltına alındığını bildirilmişti.

Dergi ayrıca, “Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan yazarımız özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tutkulu solcu bir aktivisttir” sözlerini kaydetmişti.

Siyaset ve ekonomi alanındaki anti-kapitalist ve sosyalist makaleleriyle bilinen Jacobin dergisi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu gözaltının, demokratik hakların korkunç bir şekilde kısıtlanmasının bir örneği olduğunu söylemişti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Zirngast’ın gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’den gözaltının gerekçelerini açıklamasını ve olaya ilişkin “somut bilgiler” vermesini talep etmişti.

Kurz, Türkiye’nin bunu yapmaması halinde ise Max Zirngast’ın “derhal serbest bırakılması gerektiğini” söylemişti.