‘Avustralya, yerli mirası korumak için daha fazlasını yapmalı’

‘Avustralya, yerli mirası korumak için daha fazlasını yapmalı’

Avustralya parlamentosu, 46 bin yıllık Aborjin yerleşiminin yıkılmasının ardından yerli mirasın korunması çağrısı yaptı.

Juukan Gorge’da 46 bin yıllık Aborjin yerleşiminin yıkılmasının ardından, meclis araştırması, Avustralya’nın yerli kültürel mirası korumak için daha çok çaba göstermesine karar verdi.

Meclis araştırma komitesi bugün yaptığı açıklamada, yasaların, yerli toprak sahiplerine toprakları üzerindeki uygulamalara “rıza göstermeme hakkı” verilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra komite, bağımsız bir Aborjin ulusal mirası konseyinin kurulmasını önerdi.

Geçen yıl uluslararası madencilik şirketi Rio Tinto’nun, daha yüksek dereceli demir madenine erişmek için 46 bin yıl öncesine ait insan yaşamına dair kanıtların bulunduğu mağaraları patlatmasının ardından başlatılan soruşturma sürecinde, şirkete karşı büyüyen öfke, Rio Tinto’nun genel müdürü ve birçok üst düzey yetkilisini istifaya götürdü.

Komite tarafından hazırlanan “İleri Doğru Bir Yol” isimli rapor, halka açık düzenlenen oturumların bir sonucu olarak bugün açıklandı.