Avustralya, özel birliklerinin Afganistan'da sivilleri öldürdüğünü itiraf etti

Avustralya, özel birliklerinin Afganistan'da sivilleri öldürdüğünü itiraf etti

Avustralya ordusu, özel kuvvetlere mensup askerlerin Afganistan'da 39 kişiyi haksız yere katlettiğinin ortaya çıkarıldığını duyurdu. Avustralyalı General Campbell, yaşananlardan dolayı Afgan halkından özür diledi.

Avustralya ordusu, özel kuvvetlere mensup Avustralya askerlerinin Afganistan'da toplam 39 sivilin 'haksız yere öldürülmesi' nedeniyle savaş suçu işlediğini kabul etti.

Konuya ilişkin rapor, Avustralya Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlandı.

Avustralya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Angus Campbell, başkent Canberra‘da yaptığı açıklamada, ordu içinde birkaç yıldır sürdürülen soruşturma sonucunda, özel kuvvetlerde görevli askerlerin, sivil 39 Afgan'ı 'haksız yere' öldürdüğüne dair inandırıcı kanıtlara ulaşıldığını söyledi. 

Bazı askerlerin öldürdükleri kişilerin listesini tuttuğunu ve bu konuda birbirleri ile yarıştığını belirten Campbell, hukuksuz öldürme olaylarını örtbas etmek için çatışma yaşandığı yalanının söylendiğini, bazı ölülerin yanına silahlar konularak görüntülendiğini ve katledilen kişilerin, öldürüldükten sonra suçlu listelerine adlarının yazıldığını vurguladı.

'AVUSTRALYA'YI KİRLETTİNİZ'

General Campbell'in bildirdiğine göre, 25 askerin adı ortaya çıkarılan savaş suçlarına karışmış durumda. Campbell bu askerlerin davranışlarıyla, ait oldukları birliği, orduyu ve Avustralya'nın tamamını 'kirlettiğini' ifade etti.

Campbell, "Avustralya Silahlı Kuvvetleri adına, kayıtsız şartsız ve samimi bir şekilde, yaşanan tüm hatalı davranışlar için Afgan halkından özür diliyorum" derken, adı savaş suçuna karışan tüm askerler hakkında cezai kovuşturma başlatılacağını ve bu askerlere 2007 ile 2013 yılları arasında verilen tüm madalya ve nişanların geri alınacağını söyledi.