Avukatlar tutuklandı: Gerekçe 'Çiftlik' adı verilen işkence merkezi mi?

Avukatlar tutuklandı: Gerekçe 'Çiftlik' adı verilen işkence merkezi mi?

Ankara’da “Çiftlik“ adı verilen gizli işkence merkezini ortaya çıkaran Halkın Hukuk Bürosu üyesi dört kadın avukat tutuklandı.

KHK’lı Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine dönebilmek için başlattığı mücadeleye destek veren Halkın Hukuk Bürosu avukatları, aynı zamanda Gezi sürecinde öldürülen Berkin Elvan’la ilgili yargı sürecini de takip etmeleri nedeniyle baskı altındaydı.

Son olarak Lübnan’dan kaçırılıp Türkiye’ye getirilen ve aylarca “Çiftlik“ adı verilen işkence merkezinde ağır işkenceye maruz kalan Ayten Öztürk’ün savunmasını da Halkın Hukuk Bürosu avukatları üstlendi.

ÖZTÜRK ALTI AY BOYUNCA İŞKENCE GÖRMÜŞTÜ

Ayten Öztürk, savunmasında, yaklaşık 6 ay boyunca tutulduğu işkence merkezinde yaşadıklarını tüm detaylarıyla anlattı. Öztürk’ün savunmasıyla birlikte kaçırılıp Ankara’da yasa dışı gözaltı merkezlerinde işkence gören yaklaşık 30 kişinin durumu da gündeme geldi.

ÖZTÜRK DAVASI SONRASI OPERASYON

13 Haziran’da Ayten Öztürk ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen davada; Halkın Hukuk Bürosu Avukatları, 21 Aralık 2016 tarihinde Ankara Beştepe’de kaçırılan ve Ayten Öztürk gibi ağır işkence gören Rekabet Kurumu çalışanı Mustafa Özgür Gültekin’in gönderdiği mektubu Mahkemeye sundu.

Bold Medya'da yer alan habere göre Çiftlik diye tabir edilen işkence merkezi ilk kez detaylarıyla ortaya çıkıp kamuoyuna yansımasından bir hafta sonra 20 Haziran’da Halkın Hukuk Bürosu’na operasyon düzenlendi.

İŞKENCE TEŞHİR EDİLİNCE TUTUKLAMA DALGASI GELDİ

20 Haziran’da Halkın Hukuk Bürosu’nun İstanbul’daki ofisine yapılan polis baskınında avukat Ebru Timtik, Görkem Ağdede, Nadide Özdemir, Ayşegül Çağatay ve büroda o gün misafir olarak bulunan Özhan Aslan polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltında tutulan avukatlar, 25 Haziran’da savcılık sorgusuna alınmaksızın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Özhan Aslan, serbest bırakılırken gözaltındaki tüm avukatlar avukatlar tutuklandı. Kadın avukatlar Ebru Timtik, Görkem Ağdede, Nadide Özdemir ve Ayşegül Çağatay cezaevine gönderildi.

'SIRA SİZE GELİYOR BEKLEYİN' TEHDİDİ

Halkın Hukuk Bürosu’nun twitter hesabından davayla ilgili yapılan paylaşımlarda, dört kadın avukatın tutukluluğa sevki sırasında; sorgu hakimliği önünde çıkan tartışmada polis “Sıra size de geliyor bekleyin” diye diğer avukatları tehdit etti.

Halkın Hukuk Bürosu’na 12 Eylül 2017 tarihinde yapılan baskında 15 avukat tutuklanmıştı. Baskından iki gün sonra 14 Eylül 2017’de Nuriye Gülmen ve Semih Özakca’nin ilk duruşması görülecekti.