Avukatlar: İşçiler esir alındı

Avukatlar: İşçiler esir alındı

Havalimanı işçilerinin gece yarısı baskınıyla gözaltına alınmasına dair ortak açıklama yapan avukatlar "Buna gözaltı işlemi diyemeyiz, işçiler esir alındı" dedi.

Foto: Evrensel

3. Havalimanı inşaatındaki işçilerin iş cinayetleri ve çalışma koşullarına karşı başlattıkları direnişte gözaltına alınmaları, avukatlar tarafından İstanbul Barosunda düzenlenen basın toplantısıyla protesto edildi.

Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Avukat Züleyha Gülüm, Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukatlar katıldı.

‘GÖZALTI SAYISINI BİLMİYORUZ’

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Demokrasi için Hukukçular Derneğinden Avukat Yıldız İmrek, işçilerin avukatlarla da görüştürülmediğini, bunun da hak ihlallerini sümen altı etmek için yapıldığını söyledi.

Gece yarısı baskınıyla yüzlerce işçi gözaltına alındığını söyleyen İmrek “Hâlâ gözaltına alınan işçilerin sayısını bilmiyoruz” derken sayının 600’ün üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
İmrek, “Saatler boyunca işçilerle görüşmek istedik ancak muhatap bulamadık. Örneğin Arnavutköy Karakolu’ndaki askeri yetkililer ‘kesinlikle bilgi’ veremeyeceklerini belirtti. İşçiler avukatlarla görüştürülmeden çıkartıldılar. İşçilerin raporları dahi alınmadı avukatlardan kaçırıldılar” dedi.

'TEM'İN İŞLEM YAPABİLECEĞİ SÖYLENDİ'

Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan Ahmet Baran Çelik, “Bilgi sahibi olmamız ve görevimizi yapmamız engellendi” dedi.

Avukat Çelik, “İnsani taleplerle başlayan bir süreç suçmuş gibi kriminalize edilmeye çalışılıyor. Terörle Mücadele Şubesinin de işlem yapabileceği söylendi. Biz karakollara giremedik ancak işçilerin patronları karakollara girdi. Ne işlem yapıldı? Orada patronların geçirdiği sürede bazı işçilerin hedef gösterildiğini düşünüyoruz.  Herhangi bir darp, şiddet olayı olup olmadığını bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

'BUNA GÖZALTI DİYEMEYİZ, İŞÇİLER ESİR ALINDI'

Çağdaş Hukukçular Derneğinden Sevinç Sarıkaya da “İktidar ve sermaye olabildiğince emekçi kesimlere saldırıyor.  Bu, Türkiye tarihinde belki de ilk. Bunu da basına göstermekten korkmadılar. Biz buna gözaltı işlemi diyemeyiz. İşçiler esir alındı.  İşçilere yapılan bu muamele patronların isteği üzerine yapıldı.  Devlet patron el ele işçileri sorgusuz sualsiz esir aldi. Hiçbirinden haberdar değiliz. Biz, işçilere yönelik bu saldırıların artacağı görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.