Avukata savunma yapması yasaklandı!

Avukata savunma yapması yasaklandı!

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, avukatlara yönelik davayı gerekçe göstererek Tamer Doğan'ın üç müvekkilinin olduğu dosyada avukatlık yapmasını yasakladı.

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, avukat Tamer Doğan’ın müvekkilleri olan Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Hatice Göz ve Mithatcan Türetken’in avukatlığını yapmasını yasakladı.

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast ile Toplumsal Özgürlük Partisi Kurucu Meclis üyeleri Mithatcan Türetken, Hatice Göz, 12 Eylül'de gözaltına alınmış, 20 Eylül’de ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

Konuyla ilgili Twitter'dan bir açıklama yapan avukat Doğan, "Müvekkillerimizin savunma hakları kısıtlanmış oldu" diyerek karara itiraz edeceklerini açıkladı.

KOVUŞTURMA GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Eylül'de Doğan hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı gerekçe göstererek Doğan’ın müdafiliğinin yasaklanması talebinde bulundu.

Söz konusu dava Mart 2016’da Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukatlara yönelik operasyon ile ilgili. Tamer Doğan, sabaha karşı yapılan ev baskınıyla “PKK üyeliği ve propagandası” suçlamasıyla gözaltına alınan 31 avukat arasındaydı. Çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

Başsavcılığın talebini değerlendiren hakimlik, Doğan'ın dosyada bir yıl süre müdafilik ve vekillik görevini üstlenmesinin yasaklanmasına karar verdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hakimlik kararında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 151/3-4 maddelerini dayanak gösterdi. Söz konusu maddeye göre Türk Ceza Kanunu’nun örgüt üyeliğine dair 314. maddesinde yer alan suçlama nedeniyle hakkında soruşturma ve kovuşturma olması halinde müdafilik ve vekillik görevini üstlenmek yasaklanabiliyor.

AVUKAT DOĞAN: İTİRAZ EDECEĞİZ

Doğan, henüz vekaletname sunmadığı, savcılık ifadesi veya sulh ceza hakimliği sorgusuna katılamadığı ve gizlilik olan dosyadan men edildiğini belirtti.

Bianet’te yer alan habere göre avukat Doğan şunları kaydetti:

"Kararda bahsi geçen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığımız dosya Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyelerine yönelik yine benzeri bir komplo ile açılmış olan davadır. Aynı şekilde avukatlık pratiğimizi yargıladıkları tezgahı dayanak yaparak avukatlığımız engelleniyor.

Yasaklama kararının tarihi 18.09.2018 yani müvekkillerimizin gözaltındaki 7. günü, yani müvekkilleri Ankara TEM'de ziyaret edip Max Zirngast'a yapılan yasak sorgu ve müvekkillerin hücrelerine IŞİD Çetesi şüphelilerinin konulmasını ifşa ettiğimizin hemen ertesi.

TEM Şube polisleri bizleri dosyalardan yasaklamaya bayılıyor. Başka türlü işkence, kötü muamele, psikolojik baskı, çıkar vaadi, ajanlaştırma, yasak sorgu, aleyhte beyanda bulunmaya zorlama, sahte delil yaratma ve daha nice hukuksuzluk çok zorlaşıyor.

Avukatlıktan men kararını almalarının nedeni dosyanın bomboş olması, Toplumsal Özgürlük'ün partileşme sürecini kriminalize etme, açık faaliyetleri illegal bir örgütün uzantısı, arka bahçesi gibi gösterme çabasını ve bunun bir 'rehin alma/gözdağı' operasyonu olduğunu ifşa etmemizdir.

‘Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim' zihniyetiyle verilen 'avukatlıktan men' kararına karşı, yarın itiraz dilekçemizi sunacağız. Devrimci avukatları tutuklayarak, yasaklayarak, öldürerek, yerlerde sürükleyerek baş edemeyecekler. Dayanışma ile."